Kıbrıs'ta barış anlaşması umudu

Birleşmiş Milletler, Kıbrıs'ta tarafların bir barış anlaşmasına gelecek aylarda varabileceklerine inandığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - Birleşmiş Milletler, Kıbrıs'ta tarafların bir barış anlaşmasına gelecek aylarda varabileceklerine inandığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un bildirisinde, uluslararası camianın bu sürece destek vermeyi sürdürmeye kararlı olduğu belirtildi.

Taraflara okunan bildiride Genel Sekreter "Gelecek aylarda bir anlaşmaya varabileceğinize gerçekten inanıyorum" dedi.

 

Görüşme sona erdi

Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde yaptığı ilk görüşme sona erdi.

Liderler yaklaşık  2 saat süren görüşmenin ardından açıklama yapmadan Lefkoşa ara bölgeden ayrıldı.

Görüşmelere ev sahipliği yapan, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, liderlerin mülkiyet konusunu ele aldığını ve bu başlık üzerindeki görüşmelere devam edeceğini söyledi.

Mülkiyet konusunda daha önce taraflar arasında varılan uzlaşıyı liderlerin yeniden teyit ettiği kaydeden Downer, Eroğlu ve Hristofyas'ın gelecek hafta Perşembe günü yeniden bir araya geleceğini, liderlerin temsilcilerinin ise pazartesi günü buluşacağını belirtti.

Eroğlu: İyi niyetler masaya kondu

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakereleri kapsamında Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la ilk görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığına dönüşünde yaptığı açıklamada, mülkiyet konusuna değindiklerini ifade ederek, zor başlıklardan birinin mülkiyet olduğunu, bu konuya konsantre olarak, mülkiyet başlığını tamamlamaları gerektiğini kaydetti.

Yıl sonuna kadar iki halkın kabul edebileceği bir anlaşmaya varmayı temenni ettiğini belirten Eroğlu, şöyle konuştu:

"Temennim, iyi niyetle başlayan bu müzakerelerin iyi niyetle devam ettirilmesi ve yıl sonuna kadar da bütün başlıkların açılarak, her iki halkın kabul edebileceği bir anlaşmaya varabilmek. Genel Sekreter'in de tavrı, yıl sonuna kadar bir anlaşma bekleyişi içerisinde olduğunu ortaya koyuyor. Biz de bunu peşinen zaten söylemiştik. Tabii ki müzakere masasında yıl sonuna kadar bu işi bitirmeye çalışırken, bitip bitmeyeceğini de müzakere masasında görüp anlayacağız."

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'in, görüşmede, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un mesajını okuduğunu ve ardından Hristofyas ve kendisinin, pozisyonlarını ortaya koyan konuşma yaptığını aktaran Eroğlu, daha sonra da gündemi ele aldıklarını söyledi.

"Perşembe günü bir araya geleceğiz"

Müzakerelerin yoğunlaştırılmış şekilde devam etmesi yönünde bir karar alınmadığına işaret eden Eroğlu, gelecek hafta perşembe günü bir araya geleceklerini, öncesinde pazartesi günü temsilcileri Kudret Özersay ile Yorgos Yakovu'nun görüşerek, perşembenin hazırlığını yapacağını ifade etti.

Eroğlu, bir soru üzerine, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dönemindeki müzakerelerde, sözlü olarak masaya getirilen görüşlerin o günkü konuşanları bağladığını, tarafları bağlayacak olanın masaya konan kağıtlar olduğunu belirterek, mülkiyet konusunda masaya bir kağıt konduğunu, görüşmeleri bu zemin üzerinden sürdüreceklerini söyledi.

"Baş başa görüşme yok"

Baş başa görüşme olmadığını, seçim kampanyası sırasında tutanaksız baş başa görüşmelere karşı olduğunu söylediğini anımsatan Eroğlu, tüm görüşmelerin tutanağının tutulması gerektiğini, bugün baş başa görüşme ihtiyacı olmadığını, Kıbrıs konusu görüşülecekse mutlaka tutanak tutulması gerektiğini vurguladı.

Müzakereleri, her şeyi tutanağa alarak sürdürme kararlılığında olduklarını dile getiren Eroğlu, bir soru üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'nu iç hukuk yolu gören kararının görüşmede gündeme gelmediğini, Rum tarafının "komisyona başvurmayın" çağrısına rağmen Rumların komisyona başvurularında artış olduğunu söyledi.

Eroğlu, bir soru üzerine, gündemlerinde henüz bir Ankara ziyaretinin olmadığını da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir