Kıbrıs'ta son durum bugün belli olacak

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için İsviçre'de devam eden müzakerelerde ele alınan toprak konusunda son durumun, görüşmelerin sona ereceği bugün belli olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için İsviçre'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde devam eden müzakerelerde ilk kez ele alınan toprak konusunda son durumun, görüşmelerin sona ereceği bugün belli olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin dördüncü gününde dün, İsviçre hükümetinin desteğiyle BM'nin organize ettiği akşam yemeği için Montrö kentinde bir araya geldi.

Yemek arasında sırasıyla dışarı çıkan Akıncı, Anastasiadis ve Eide, binanın önünde bekleyen basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Müzakerelerin tamamlanacağı bugünün önemli olduğunu belirten Akıncı, şöyle devam etti:

"Tabii ki her şey bitmiş değil. İleri bir noktaya geldiğimiz bir gerçek, onu da inkar etmeyelim ancak yarın (bugün) nasıl gelişir olay, o konuda çok belirgin bir şey söylemek istemem. İhtiyatlı olmak gerekir, yarını hep beraber bekleyelim ve görelim ama 50 yıllık bir sorunu çözmek için uğraşıyoruz. Sizler de sorunun çözüldüğünü görmek istiyorsunuz. Biz de bunun için uğraşıyoruz. Temennimiz bunun gerçek olduğunu görebilmek, Kıbrıs'ta her iki toplumun gelecek kuşaklarına yeni bir yaşam yeni bir hayat verebilmek."

5'li konferans

Akıncı, ilk kez İsviçre'de ele alınan toprak konusuyla ilgili bilgiler verdi.

"Toprak kriterlerinde son durum yarın (bugün) belli olacak." diyen Akıncı, Türk tarafının büyük önem verdiği 5'li konferans tarihinin belirlenmesine de değindi. Akıncı, "Yarın (bugün) olumlu bir sonuç alırsak 5'li konferans da kendiliğinden gelir." ifadesini kullandı.

Müzakerelerin sonucuna ilişkin bugün kesinlikle bir açıklama yapacaklarını aktaran Akıncı, her şey olumlu giderse zirvenin bir gün daha uzamasına gerek duyulabileceğini sözlerine ekledi.

"Güzel bir atmosferde müzakereleri yürütüyoruz"

Görüşmelerin güzel bir atmosferde sürdüğünü ifade eden Anastasiadis ise her iki tarafın taleplerinin de değerlendirildiğini anlattı.

Anastasiadis, "Kıbrıs sorununun çözümünün mümkün olup olmayacağını görebilmek ve müzakereleri sonuçlandırmak ya da Kıbrıs'ta müzakereleri devam ettirebilmek için yarın (bugün) çok önemli bir gün." diye konuştu.

"İki liderin cesaretlerinden etkilendim"

Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, her iki liderin şimdiye kadar Kıbrıs konusunda çözülemeyen sorunlar konusundaki cesaretlerinden etkilendiğini vurguladı.

Muallak konularda ilerleme kaydedildiğini aktaran Eide, "Son birkaç günde zamanımızın çoğunda toprak kriterleriyle ilgili meselelere konsantre olduk. Sayın Akıncı ve Anastasiadis'in de belirttiği gibi yarın (bugün) hayati bir gün olacak. Belki de bu sürecin başından bu yana en en önemli gün." değerlendirmesini yaptı.

Her zaman gerçekçi ve iyimser olduğunu kaydeden Eide, adada bir çözümün muhtemel olmasının yanı sıra aşılması gereken sorunlar bulunduğuna dikkati çekti.

Eide, Kıbrıs sorununu Akıncı ve Anastasiadis'in müdahale olmaksızın doğrudan görüştüğünü belirterek, geçmişte BM ve kendisinin konumundaki yetkililerin adanın her iki tarafındaki liderlere baskı yaptığını hatırlattı.

Müzakerelerin bugünkü bölümünün de olumlu geçmesi durumunda bundan sonraki süreç için daha büyük umut taşıyacağını bildiren Eide, görüşmelerin yarına sarkmasının teknik olarak mümkün olduğunu ancak bunu gerekli görmediğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir