Kılıçdaroğlu: Çiftçi, esnaf borç batağında

Partisinin 94. kuruluş yıldönümünde açıklamalarda bulunan CHP Lideri Kılıçdaroğlu çiftçi ve esnafın borç batağında olduğunu dile getirerek, "Eğer CHP iktidara gelirse, çiftçinin borçlarını tamamen sileceğim. Faizleri sileceğim. Bunlar faiz lobisine hizmet ediyor vatandaşa değil" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 94. kuruluş yıldönümü dolayısıyla genel merkezde basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında, "Ege adalarına sahip çıkamayanların milliyetçiliği boşunadır" diyen CHP Lideri, "Biz Kıbrıs'a çıktığımızda milliyetçiliğimizi Kıbrıs'ın Beşparmak Dağları'na yazdık. Akdeniz'e yazdık biz milliyetçiliğimizi. Bizim milliyetçiliğimiz lafla değil eylemledir. Bizim milliyetçiliğimiz kafatası milliyetçiliği değildir'' ifadesini kullandı.

Uygar bir dünyanın bir parçası olmanın partinin değişmez bir özelliği olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Okulları, eğitimi, yaşamı, demokrasiyi, basın özgürlüğünü, hep uygarlıktan yana kullanmışlardır. CHP'liler cumhuriyetin temel direkleri Türkiye Cumhuriyeti'nin temel direkleri konusundaki bütün kararlarda imzaları vardır CHP'lilerin. Adalete önem vermişlerdir. Bizi eleştiriyorlar şimdi. Bizim milliyetçiliğimizi eleştiriyorlar. Milli olduklarını söylüyorlar. Ege adalarına sahip çıkamayanların milliyetçiliği boşunadır. Biz Kıbrıs'a çıktığımızda milliyetçiliğimizi Kıbrıs'ın Beşparmak Dağları'na yazdık. Akdeniz'e yazdık biz milliyetçiliğimizi. Bizim milliyetçiliğimiz lafla değil eylemledir. Bizim milliyetçiliğimiz kafatası milliyetçiliği değildir" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu'ndan Zafer Çağlayan yorumu

"Amerika'daki olay Sarraf davası. Sarraf Türkiye'de de tutuklandı ama serbest bırakıldı" şeklinde konuşan Kılıçdaroğlu, "Amerika'da Zafer Çağlayan yargılanacakmış tutuklanacakmış. 'Pis kokular geliyor' diyor Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı. O pis kokuları biz Türkiye'de burnumuzu tutuyorduk o kokular dünyaya yayılacaktı zaten" dedi.

"Çiftçi borç batağında"

Konuşmasında fındık üreticilerine seslenen Kılıçdaroğlu, "Sizin hakkınızı peşkeş çektiler onlar, sizin cebinizi değil kendilerini düşünüyorlar. Fındık Karadeniz için stratejik üründür. Eğer siz fındıkta hak ettiği ücreti ödeyemezseniz bu adam ne ile geçinecek, çocuklarını askere, üniversiteye nasıl gönderecek? Türkiye kalkındı diyorsunuz iyi de bu kalkınmadan neden köylüye, fındık üreticisine pay vermiyorsunuz? Bu tuzağa hiçbir Karadenizli'nin düşmemesi lazım. Namus sözü veriyorum bütün dünyada fındık fiyatını sadece ve sadece Türkiye belirleyecek. Varsa bir yalanım çıkın söyleyin. Ben doğruları söylediğim için iktidarın hedefindeyim. Çifçisi, esnafı borç batağında. Eğer CHP iktidara gelirse, çiftçinin borçlarını tamamen sileceğim. Faizleri sileceğim. Bunlar faiz lobisine hizmet ediyor vatandaşa değil. Ben bunu söylüyorum diye kızıyorlar. Verdiğim rakam yanlışsa çıkın söyleyin. Söyleyemiyorlar çünkü faiz lobisine hizmet ediyorlar" açıklamalarında bulundu.

Anıtkabir ziyaret edildi

CHP'nin 94. kuruluş yıldönümü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığındaki CHP heyeti, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Kılıçdaroğlu'nun mozoleye çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu.

Kılıçdaroğlu, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, deftere şunları yazdı:

"Devrimlerinizin ve Cumhuriyetimizin yılmaz savunucusu olan arkadaşlarımızla birlikte huzurunuzdayız. Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte iki büyük eserinizden biri olarak nitelendirdiğiniz CHP'nin 94. kuruluş yıl dönümünde sizi bir kez daha şükranla anıyor, aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.

İlke ve devrimleriniz dün olduğu gibi bugün de yolumuzu aydınlatmakta, özgürlük, adalet ve huzur içerisinde yaşamak isteyen dünyadaki tüm mazlum milletlere ilham vermeye devam etmektedir.

Karakteri 'hürriyet ve istiklal' olan bizler, mazlumların güvencesi, adaletsizliğe uğrayanların gür sesi olarak gösterdiğiniz çağdaş uygarlık hedefinde ilelebet yürüyeceğiz. Ruhun şad olsun."

Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kabrine de çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.