Kılıçdaroğlu'ndan Yıldırım'a mektup

Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım'a mektup gönderdi. Kılıçdaroğlu KHK'ların Anayasa'ya aykırı olabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başbakan Binali Yıldırım'a mektup göndererek, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TSK'nın yeniden yapılandırılmasının Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile değil, kanunla yapılmasını istedi.

CHP Genel Merkezi'nden paylaşılan mektubunda Kılıçdaroğlu, Yıldırım'ın CHP Genel merkezini ziyareti sırasında olağanüstü hal dönemindeki kanun hükmünde kararnamelerle ilgili kaygılarını aktardığını hatırlatarak şunları kaydetti:

"... Demokrasilerde devletin temel kurumlarının yapılandırılması, ortak akıl ve parlamento iradesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemelerin olağanüstü hal psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur. Geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar yaratabileceği düşünülmektedir."

Kılıçdaroğlu 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri gibi çok önemli bir kurumun olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde yeniden düzenlendiğini ifade ederek, "Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır" dedi.              

31 Temmuz 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 669 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname" ile TSK'dan yeni ihraçlar yapılırken, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlandı. Ayrıca Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ile asker hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredilirken, harp akademileri, askeri liseler ve astsubay okulları kapatıldı.

Mektubunda KHK yönteminin hukuk açısından da sorunlu ve anayasaya aykırı olabileceği yönünde düşünceler taşıdıklarını kaydeden Kılıçdaroglu, bu çerçevede Yıldırım'ın kendilerindenkonuya ilişkin talep ettiği bilgi notunu da gönderdiklerini bildirdi.
              
CHP'nin bilgi notu 

Kılıçdaroğlu'nun Yıldırım'a gönderdiği bilgi notunda 669 nolu KHK ile yapılan bazı düzenlemelerin, bazı askeri liselerin kaldırılması gibi uygulamaların olağanüstü KHK ile düzenlenebilecek konulardan olmadığı vurgulandı.

Bilgi notunda "Bu nedenle düzenleme Anayasaya aykırı olup, Anayasa Mahkemesi içtihatları uyarınca yargısal denetime tabidir" denilerek, şunlar belirtildi:

"Olağanüstü halin gerektirdiği zorunlu önlemlerin alınması şayet yukarıda belirtilen kanunların düzenleme alanına giriyorsa, bu durumda 'olağanüstü hal süresince' ibaresinin konularak KHK'nin bu şekilde çıkarılması gerekir. Eğer düzenlemenin niteliği zorunlu olarak bu süreyi aşıyorsa o zaman konu KHK ile değil, kanunla düzenlenmelidir."