Kırgızistan'da geçiş hükümeti kuruldu

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Otunbayeva, yeni hükümet kuruluncaya dek görev yapacak hükümet üyelerini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİŞKEK - Kırgızistan Cumhurbaşkanı ve Başbakan Roza Otunbayeva, 10 Ekimdeki meclis seçimlerine kadar çalışacak geçiş hükümetini kurdu.

Otunbayeva, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında, anayasanın verdiği yetki ve yükümlülükler çerçevesinde yeni hükümet kuruluncaya dek görev yapacak hükümet üyelerini açıkladı.

Otunbayeva, kabine üyelerinin meclis seçimlerinin ardından istifa edeceğini ifade ederek, tarafsız olacak yeni üyelere büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Geçiş hükümetinde Başbakan Birinci Yardımcılığına devrik lider Askar Akayev döneminde Başbakanlık yapan 63 yaşındaki Amangeldi Muraliyev getirildi. Diğer Başbakan Yardımcılığı görevlerine yine Akayev döneminden Aleksandr Kostük, şu anda Oş ve Celalabad eyaletleri İmar ve Kalkınma Müdürlüğünün başında bulunan Cantoro Satıbaldiyev ve devrik lider Kurmanbek Bakiyev döneminde hükümette görev alan Uktomhan Abdulayeva atandı.

Aygül Rıskulova Çalışma, İş ve Göç Bakanı olarak görevlendirilirken, Sağlık Bakanı Sabırcan Abdıkerimov, Maliye Bakanı Çorobek İmaşev, Tarım Bakanı Mamaşarip Turdukulov, Kültür ve Enformasyon Bakanı Sadık Şer-Niyaz, Doğal Kaynaklar Bakanı Kayrat Cumaliyev, Gençler Bakanı Aliyasbek Alımbekov, İletişim ve Ulaştırma Bakanı Erkin İsakov, Ekonomi Bakanı Emil Ümetaliyev, Eğitim ve Bilim Bakanı Kanat Sadıkov oldu.

İktidar değişikliğinin ardından getirilen Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, İçişleri Bakanı Kubatbek Boybolov, Milli İstihbarat Hizmetleri Başkanı Keneşbek Düşübayev, Adalet Bakanı Aida Salyanova, Acil Durumlar Bakanı Düyşenkul Çotonov, Devlet Mal Varlığı Bakanı Şeralı Abdıldayev ve Enerji Bakanı Osmon Artıkbayev aynı görevde kalırken, Savunma Bakanlığı görevi şimdilik boş kaldı.

Kırgızistan'da 7 Nisanda Bakiyev'in iktidarının devrilmesinin ardından Otunbayeva başkanlığında 14 bakandan oluşan geçici hükümet oluşturulmuştu. Otunbayeva, Haziranda yapılan anayasa referandumu ile 1,5 yıl süre için Cumhurbaşkanlığı yetkililerini üstlenmişti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir