”Kısa bir zamanda kaptanımız serbest kalacak”

Davutoğlu, Gürcistan'da alıkonulan Panama bandıralı Türk gemisi "Buket"in kaptanı Coşkun Mehmet Öztürk'ün durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TİFLİS - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan'da alıkonulan Panama bandıralı Türk gemisi "Buket"in kaptanı Coşkun Mehmet Öztürk'ün durumuna ilişkin olarak, "Ümit ederiz ki, kısa bir zamanda kaptanımız serbest kalacak ve ailesine kavuşacak" dedi.

Davutoğlu, Gürcistan'ın başkenti Tiflis'teki temasları kapsamında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili tarafından kabul edildi. Yaklaşık bir saat süren ve basına kapalı yapılan toplantının ardından Bakan Davutoğlu ve Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze, çıkışta açıklamalarda bulundu.

Bakan Davutoğlu, Gürcistan tarafından alıkonulan Türk gemisi "Buket"in tutuklanan kaptanı Coşkun Mehmet Öztürk'un durumuna ilişkin olarak, "Onu da gayet açık bir şekilde muhataplarımızla konuştuk. Ümit ederiz ki, kısa bir zamanda kaptanımız serbest kalacak ve ailesine kavuşacak" dedi.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Vaşadze de, "Devlet Başkanı (Mihail Saakaşvili), gemi kaptanının serbest bırakılmasının nasıl ve ne zaman olacağına ilişkin prosedüral karar konusunda çalışma kararı aldı. Sizi temin ederim ki, çok kısa bir süre içinde serbest bırakılacaktır" diye konuştu.

Kaçırılan Gemi "Buket"

Gürcistan Sahil Güvenliği tarafından 15 Ağustos 2009 tarihinde Gürcistan'dan tek yanlı bağımsızlığını ilan eden Abhazya'ya yakıt götürdüğü suçlamasıyla 17 kişilik mürettebatıyla alıkonulan "Buket" adlı geminin mürettebatından 16 kişi, kefaletle serbest bırakılmıştı.

Gemi kaptanı Coşkun Mehmet Öztürk ise 31 Ağustos 2009 tarihinde açıklanan mahkeme kararıyla 24 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 4 Eylül 2009 tarihinde alınan ani bir kararla da tekrar mahkeme heyetinin toplanacağı belirtilmişti.

Mürettebattan Türk olan 12 kişi, önceki gün uçakla İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelmişti.