Kıymetlilerde topyekûn kayıp

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Nazlı Gökçe MİS / Troy Kıymetli Maden Ticareti AŞ

 

Geçtiğimiz hafta altının yukarı yöndeki hareketi, Ukrayna sınırından askerlerin çekilmesi ve Yellen’in motive edici açıklamalarıyla engellendi. Ons’ta 30 dolar birden kaybeden altın haftayı yüzde 0.8 zararla kapattı.

Altın, seansa 1300 dolar/ons seviyesinden giriş yaptı. Alımlarla son üç haftanın en iyi fiyatı olan 1315.65 dolar/ons’a ulaştı. Fonda, Ukrayna’da tırmanan çatışmalar yer alırken, ABD’nin imalat dışı sektörünün 2 seneden fazla zamandır büyüme kaydetmesi borsalara ivme kazandırdı. Altın gevşeyerek 1320-1305 dolar/ ons bandına geri çekildi. Hafta ortasında, Avrupa’nın pozitif perakende sektörü rakamları altın’da satışı başlatırken, Rusya-Ukrayna arasındaki krizin sakinleşmesi, güvenli limadan çıkışları hızlandırdı. Rusya Başkanı, Rus birliklerinin Ukrayna sınırından tamamen çekildiğini açıklarken,FED Başkanı Yellen, ülke ekonomisinin ve ekonomik görünümün genel olarak ilerleme kaydettiğini belirtti. Altın aldığı darbelerin etkisiyle 1286.83 dolar/ons’a kadar yuvarlandı. Perşembe günü altın, aldığı darbeleri sindirmeye çalışırken Avrupa Merkez Bankası’nın faiz oranlarında değişikliğe gitmediğini açıklamasıyla hafif dalgalandı.

Draghi'ye ilk tepki altına alım getirdi

Başkan Draghi, Haziranda düzenlenecek toplantıda, faiz oranlarını düşürebileceklerini ya da daha fazla teşvikte bulunabileceklerini belirtti. İlk tepki olarak Euro ve altın alım gördüler. Euro/dolar paritesi şaha kalkarak 1.3911 seviyesine ulaştı. Diğer yanda ABD’nin işsizlik başvurularında düşüş kaydedilmesiyle, doların hakimiyetine giren parite 1.3834 seviyesine kadar geri çekildi. Altın, fiyat bandını koruyarak haftayı 1288.76 dolar/ons’tan yüzde 0.8 zararla bitirdi. Diğer kıymetliler de kırmızıda kalırken, dolar yüzde 0.8 kazandırdı. 

Altın, Ukrayna’daki jeopolitik gerilim, Merkez Bankası politikalarıyla oldukça dalgalanmasına rağmen 1270 dolar/ons’taki desteğini koruyor. Bu desteğin kırılması halinde ciddi satışlar gelebilir.