Kıymetlilerin tamamı 'kar'da

Nazlı Gökçe MİS - TROY KIYMETLİ MADEN TİCARETİ AŞ

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Geçtiğimiz hafta, aşşağı yönde işlem görerek başlasa da Fed sayesinde yine kendine bir yol bularak yeşile geçmeyi başardı. Fed'in faiz artırımı sinyaline rağmen, ekonomik parametrelerdeki okumalarını değiştirmesi altının işine geldi. Bu madeni tercih eden yatırımcılarını yüzde 2 sevindiren altını diğer kıymetliler de izledi. Gümüş yüzde 7 karla öne çıktı.

Altın haftaya 1158 dolar/ons seviyesinden giriş dar bant içinde giriş yaptı. Salı günü, Fed toplantısı öncesinde beklentilerini fiyatlayan yatırımcılarla dalgalanarak haftanın en kötü fiyatını 1143 dolar/ons'la kaydetti. Piyasalar hafta ortasında tamamen Fed toplantı sonucuna odaklandı. ABD Merkez Bankası Fed, yeterince sabredildiğine işaret ederek, artık bu para politikasında bu kavrama yer vermeyecek. Beklentiler, Haziran ayında 10 senenin ardından bir faiz artırımının gelmesi yönünde. Diğer yandan faiz kararının alınmasını bağladığı ekonomik verilere dair beklentilerini ise düşürdü. Bu ise piyasalar tarafından beklenmiyordu. Altın daha ziyade ikinci haberle fiyatlanırken 1175.60 dolar/ons’a kadar yükseldi. Euro da dolar karşısında sert şekilde ivme kazanarak yeniden 1.1023 seviyesine ulaştı. Sonraki gün Asya'da 1177 dolar/ons'a ulaşan altın kar satışlarıyla geri çekilirkken, ABD'nin verileriyle dalgalandı. İşsizlik başvurularında 1000 kişilik artış kaydedilirken, yeni sipariş ve istihdam endekslerinde düşüş kaydedildi. Altın tekrar 1173 dolar/ons’a kadar hamle yapmayı denedi. Son işlem günü, güç kaybeden dolar sayesinde altın 1185 dolar/ons'a doğru ivme kazanarak haftayı yüzde 2 getiriyle tamamladı. En çok kazandıran yüzde 6.8 ile gümüş olurken, platin yüzde 1.74 ve paladyum da yüzde 2.24 getirileriyle yatırımcılarını sevindirdiler. 

Altının son günkü hamlesi sayesinde yatırımcılarına umut verirken, 1.200 dolar/ons'taki psikolojik direnç seviyesinin kırılmasıyla 1.240 dolar/ons telaffuz edilmeye başlanacak. Ancak yine de bu hevesli hamlesinin etkisi pek uzun sürmeyebilir. Halihazırda altının yükselişini garanti altına alacak güçlü işaretler gözükmüyor.