Kızları Aşık Veysel'i anlattı

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun kızları Sakine Şatıroğlu ve Zehra Başer, Aşık Veysel'in misafirperverliğini, insan sevgisini ve anılarını paylaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS -Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde yaşayan Sakine Şatıroğlu (72), AA muhabirine yaptığı açıklamada, annesi öldükten sonra babasıyla yalnız kaldıklarını belirterek, Aşık Veysel'in son yıllarının kendisiyle geçtiğini dile getirdi. 

Merhum babasının misafirperver bir insan olduğunu ve konuklarına ikramda bulunmaktan mutluluk duyduğunu anlatan Şatıroğlu, babasının, misafirlerine  kahvenin en güzelini ikram etmeyi sevdiğini belirterek, "Hiç unutmadığım bir anısı vardır. Eskiden kahveyi elle döverdik. Bir gün kontrol etti, 'kızım bu kahve böyle içilmez, iri olmuş, biraz daha dövün, misafire ondan sonra ikram edin' demişti" diye konuştu.

Babasının, kendisine "Kızım ben hayattayken kıymetim olmadı, değerim anlaşılmadı. Ben öldükten sonra kıymetim artacak, değerim anlaşılacaktır" dediğini aktaran Şatıroğlu, Aşık Veysel'in hayattayken köyüne faydası olmadığını düşünerek hayıflandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Babam, 'eğer bir gün ölürsem köyüme defnedin ki size bir faydam olsun' derdi. Ben de babama 'sen öldükten sonra ne faydan olur' derdim. 'Kızım öyle deme. Ben öldükten sonra size yol, su, elektrik gelecek, devlet büyükleri köyü ziyaret edecek, her gelen devlet görevlisi köye faydalı olacak' dedi. Babam ölmeden önce yollarımız stabilizeydi, elektrik ve su sıkıntısı yaşıyorduk. Öldükten sonra devlet büyükleri köyümüzü ziyaret etti. Köy halkının sorunlarını dinleyerek çare buldu. Çevre köylerimizin dahi yolları asfaltlandı. Ayrıca babamın oturduğu ev, müzeye çevrildi. Türkiye'nin birçok yerinden ve yurt dışından müzeye ziyaretçiler geliyor. Müze için Şarkışla Kaymakamlığı tarafından bir memur görevlendirildi. Müzenin tanıtımı ve bakımı yapılıyor."

"Babam çocukları için canını verirdi" 

Sivrialan'da yaşayan Zehra Başer (79) ise "Babam çocukları için canını verirdi. Biz bir yere gidip de gelmeyince yavrularım burnumda tütüyorsunuz derdi. Çocuklarına ve evine çok bağlıydı" dedi.

Başer, babasının, kendisine ve 5 kardeşine kimseyi incitmemelerini nasihat ettiğini, sürekli "Hayat gelip geçici. Dünyada yalnızca insanlık kalır" dediğini söyledi.

Eşini kaybettikten sonra babasının türkü yaktığını dile getiren Başer, "Yavrum seni kimler ağlattı/ Tecelli derdini derdime kattı/Yalan dünya nicelerin ağlattı/Kim bilir ki son mekanın nereler" dizelerini okurken duygulandı.

Ünlü ozan Aşık Veysel'in, Sakine Şatıroğlu ve Zehra Başer'in yanı sıra Menevşe Süzer, Hayriye Özer, Ahmet ve Bahri Şatıroğlu adlı çocuğu bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir