KKTC, Kıbrıs toplantısına katılmayacak

Rumların Enosis kararı sonrası KKTC tarafı adada yarın yapılacak liderler toplantısına katılmamama kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Rum tarafının Enosis kararına ilişkin geri adım atmadığı gerekçesiyle yarınki liderler toplantısına katılmayacağı bildirildi.

Rum Meclisinde 10 Şubat tarihinde 1950 yılında adadaki Rumlar arasında Enosis amacıyla düzenlenen oylamanın Rum tarafındaki okullarda anılmasına yönelik kararın kabul edilmesi geçen hafta müzakerelerde kriz yaşanmasına neden olmuştu.

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades, Akıncı ile yaptığı görüşmeyi terk etmiş; ancak Anastasiades görüşmeyi terk etmediğini ve sadece ara vermek için dışarı çıktığını belirtmişti.

Bu toplantının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiades'in ilk kez yarın yeniden biraraya gelmesi planlanıyordu. Ancak,  KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın, Rum tarafının Enosis kararına ilişkin geri adım atmadığı gerekçesiyle yarınki liderler toplantısına katılmayacağı bildirildi.

Dün KKTC'yi ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Adada iki kesime dayalı kalıcı çözüm için bundan sonraki süreçte de yapıcı olmak istiyoruz, ancak sürecin devamı için Rum tarafının yaptığı hatayı düzeltmesi gerekli" ifadelerini kullanmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir