Koalisyon görüşmeleri bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Üzeyir DOĞAN / Gedik Yatırım

Borsa İstanbul’da 20 Mayıstan itibaren seçimden tek başına bir hükümet çıkmayabileceği endişesi fiyatlanmaya başlamış, BİST 100 endeksi 88 bin’den 80 bine kadar gerilemiş, seçimden önceki son Cuma günü de 82 binden haftayı tamamlamıştı. Seçim sonuçlarının bu endişeyi haklı çıkarması ve ardından liderlerin koalisyona yaklaşmayan açıklamaları pazartesi günü BİST 100’ün 76,500’ün de altında güne başlamasına neden oldu. Gün içinde en düşük 75,268’i gören endeks, özellikle ikinci seansta gelen alımlarla 77,805’ten pazartesi gününü tamamladı. Dün de devam eden toparlanma isteği ile endeksin 78,000’in üzerini test ettiğini gördük. Bu hafta koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanma ihtimali çok düşük olduğu için endekste dalgalı bir görünüm izleyebiliriz.   

Koalisyon görüşmelerinde az da olsa yol alındığı görülene kadar belirsizlik piyasaları negatif etkilemeye devam edecektir. Yeni bir seçim ihtimali şuan için piyasalarımız için en kötü senaryo iken, kurulacak geniş tabanlı bir hükümet de iyi senaryo tarafını oluşturmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki günlerde liderlerin “Erken Seçim”i telaffuz etmeleri sert satışlara “Koalisyon” ihtimallerinin doğması da güçlü alımlara neden olacaktır. Mevcut tablo bir hükümet çıkarabilirse çok hızlı bir toparlanma süreci görebiliriz. Aksi durumda yani alınacak bir erken seçim kararında, bu yeni seçimin sonuçları görülene kadar (bu da en az 5-6 ay) piyasalarımızın rahat bir nefes alması zor olacaktır.      
Kısa vadede makro veriler, yurtdışı etkisi vs. gibi etkenler çok rahat göz ardı edilebilir. Ana belirleyici hatta tek belirleyici siyaset olmaya devam ediyor. Oluşan meclis aritmetiğinin bir koalisyon çıkaracağına inanmakla birlikte, kısa vadede piyasanın reaksiyonunun liderlerin ağzından çıkacak iki çift söze bağlı olduğu için volatilitesi yüksek bir döneme girmiş durumdayız. Koalisyon konusunda önemli bir mesafe kat edilene kadar da bu volatilite devam edecektir.