Kobani protestolarının bilançosunu açıkladı

Bakan Ala, Kobani protestolarının bilançosunu açıkladı. Buna göre 35 ilde bir haftadır yaşanan olaylarda 31 kişi hayatını kaybetti, 351 kişi de yaralandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kobani'de yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.

Ankara'da konuşan Bakan Ala, yaşanan son gelişmelerle ilgili şu sözleri sarfetti:

İki günde nihai rakam olarak 180 bin Suriyeli vatandaş akını oldu. Zaten 200 bin nüfuslu Kobani'den 180 bin vatandaşa kapılarımızı açtık. Ancak HDP siyasi mantıktan yoksun bir çağrı yaptı ve Kürt vatandaşlarını sokağa şiddete davet ettiler. Sonuçta 1 haftadır 77 milyonun zararına olan, Suriye'deki Kürtlerin, Arapların, Türkmenlerin Yezidilerin zararına olan bir hafta geçirdik. Soruyorum buradan kârlı çıkanm kim? Terörle mücadelede çözüm noktasına gelinmişken bu durum yaşanıyor. Türkiye ne zaman kendi sorununu çözebilir hale gelse, bunlar yapılıyor.

Bakan Ala, bir haftadır yaşanan çatışmaların bilançosunu da paylaştı:

İşte çatışma ortamının son bilançosu:

Son günlerde meydana gelen olaylarda 35 il bu olaylardan etkilenmiştir, olaylar meydana gelmiştir. Bu eylemlerde maalesef 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu 31 kişiden bizim elimizdeki verilere göre çok büyük çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerine hayatını kaybetmiştir. İki emniyet görevlimiz şehit olmuştur. Olaylarda 221 sivil, 139 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Bunlardan 25’i polis 5’i jandarma eridir. Kendilerine acil şifalar temenni ediyorum. Toplam 351 kişi yaralanmıştır.

Bin 113 bina, bin 177 araç kullanılamaz hale getirildi

Yine bu olaylarda 212 okul binası, 67 emniyet binası 25 kaymakamlık binası 29 parti binası çocuk yuvaları Kızılay kan merkezleri belediye binalarının aralarında olduğu 780 bina, toplam olarak da 1113 bina yakılmış veya tahrip edilmiştir. Şiddet eylemlerine özel araçlar belediye araçları ambulanslar yakılmış ve toplamda 1177 araç kullanılamaz hale getirilmiştir.

Valiliklerde zarar tespit masaları oluşturulmuş, vatandaşların zararları tespit edilmeye başlanmıştır.

Bu olaylar sırasında 6-10 Ekim tarihleri arasında şiddet eylemlerine katılan bu vandalizmi memleketimize yaşanan kişilerden 1024 şahıs gözaltına alınmıştır. 58’i tutuklanmıştır. Ayrıca bu olaylara katılan, ortalığı yakıp yıkanların tespit çalışmaları da son hızıyla yürütülmektedir. Güvenlik birimlerimiz de bütün kararlılık ve hassasiyetle görevlerini yerine getirmektedirler.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir