KOBİ Kümelenme Projesi Ur-Ge ile 81 ile yayılacak

Ağustos ayında tamamlanacak olan KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (UR-GE) ile 81 ile yayılarak devam edecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

Özüm ÖRS

ANKARA - Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde en rekabetçi 10 ülke ekonomisinden biri olma hedefine ulaşım doğrultusunda Ekonomi Bakanlığı tarafından 2011 yılında başlatılan 'KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi', ağustosta tamamlanıyor. AB ve Türkiye fonları ile ortak finanse edilen 5 milyon euroluk projeye ilişkin bilgi veren yetkililer, proje kapsamında Çorum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon'dan olmak üzere 5 pilot ilde öne çıkan sektörlerin tespit edildiğini, belirlenen sektörlerde küme geliştirme çalışmalarının gerçekleştirildiğini bildirdi. Bu kapsamda, Çorum'da tarım ve gıda işleme makineleri, Gaziantep'te ayakkabıcılık, Kahramanmaraş'ta metal mutfak ürünleri, Samsun'da medikal ürünler ve Trabzon'da gemi inşası sektörlerinde kümelerin kurulduğu kaydedildi. Bu kümelenmeler aracılığıyla, KOBİ'ler arası işbirliğinin  artırılması, firmaların verimlilik ve katma değer artışlarının sağlanması, teknolojiye erişimlerinin kolaylaştırılması, uluslararası pazarlara giriş ve rekabet edebilirlik kapasitelerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin gerçekleştirildiği belirtildi.
Ekonomi Bakanlığı'nın; proje ve kümelenme yaklaşımını esas alan yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi amacıyla Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'in yayımladığını hatırlatan yetkililer, UR-GE ile firmaların işbirliği kuruluşları önderliğinde ortak ihtiyaç analizi, ortak öğrenme, ortak pazarlama gibi ihracata yönelik eylem ve faaliyetlerinin desteklendiği belirtti.
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi ile UR-GE'nin birbirini tamamladığına dikkat çeken yetkililer, "Bunun sebebi, ikisinin de ortak hedefe sahip olması. Bu projenin hedefinde firmaların rekabet gücünü artırmak var" dedi.

2 bini aşkın firmaya UR-GE desteği

UR-GE'de ihtiyaç analizlerinin, eğitim ve danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyetlerinin desteklendiği kaydedilirken, proje yönetimi için istihdam edilen kişinin giderlerinin de yüzde 75'inin karşılandığı ifade edildi. "Geldiğimiz noktada bu istihdamda ne kadar başarılı olduğumuzu anladık" denildi. 2013 yılı itibariyle URGE desteğinden 116 proje ile 76 işbirliği kuruluşu aracılığıyla 2 bin 102 firmanın faydalandığı kaydedildi.

"Proje, UR-GE ile 81 ile yayılıyor"

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi ile UR-GE'nin birbirine hizmet ettiği vurgulanırken, şu değerlendirmeler yapıldı: "İkisi de Türkiye için başarı hikayeleri yaratıyor. Kümelenme projesi Ağustos'ta bitiyor ama artık öğrendiklerimizi aksiyona çevirebileceğimiz bir aracımız var. Bu aracımız da UR-GE. 5 pilot ilde uygulanan projemizden öğrendiklerimizi UR-GE ile 81 ile yayacağız. KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nin felsefesi, Ekonomi Bakanlığı'nın UR-GE desteği ile gelişerek tüm ülkede devam edecek. En tepe noktada 2023 vizyonu var.  Bu, Türkiye'nin oraya varması için ciddi bir mekanizma. İşbirliği yaparken tüm Türkiye kendini sektör bazında analiz ediyor. Biz, işbirliği kuruluşlarının ve yerel paydaşların katkısıyla yerelde kendi stratejinizi kendiniz hazırlayın diyoruz. Kümelenmede en önemli hareket tabanın harekete geçirmesi. Burada asıl amaç, firmaların rekabet gücünü artırmak. Burada küme de bir araç. Bu aracı kullanarak o destek programıyla firmalara ulaşıyoruz.  Bu adımların her biri son derece önemli" denildi.