KOBİ'ler fondan yararlanmaya başladı

Bakan Ergün, Kredi Garanti Fonu'nun yapılandırılmasıyla ilgili 12 milyar liralık kredi hacminin oluşturulduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kredi Garanti Fonunun yapılandırılmasıyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirterek, 12 milyar liralık kredi hacminin oluşturulduğunu söyledi.

Ergün, Kredi Garanti Fonunun yeni yapısından KOBİ'lerin bugün yararlanmaya başladığını bildirdi.

Bakan Ergün, bakanlık binasında Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği sohbet toplantısında, Kredi Garanti Fonunun yapılandırılmasıyla ilgili önemli adımlar atıldığını belirtti.

Kredi garanti fonunun sermaye yapısının güçlendirildiğini, fonun sermaye yapısının 240 milyon liraya çıkarıldığını anlatan Ergün, Hazine'nin de fona 1 milyar lira kaynak aktardığını ve 12 milyar liralık kredi hacminin oluşturulduğunu söyledi.

Şimdi artık orta ölçekli, daha yüksek kredilere ihtiyacı olan yaklaşık 20 bin işletmenin her birinin maksimum 1 milyon lira kredi kullanabileceğini anlatan Ergün, "Ama grup şirketleri ise bir grubun 3-5 şirketi birden kullanacaksa o zaman 1,5 milyon lira limitli olan bir kredi hacmi de KOBİ'ler için. Bununla ilgili çalışmalar tamamlandı ve başvurular ilk defa bugün başladı" dedi.

KOBİ'ler bugünden itibaren yararlanabilecek

Kredi Garanti Fonunun yeni yapısından KOBİ'lerin bugün yararlanmaya başladığını belirten Ergün, şu bilgileri verdi:

"Bankalara başvurular bugün başlayacak. Bugün itibariyle firmalar KOBİ'ler Hazine'nin de vermiş olduğu bu 1 milyarlık destekten ve 240 milyon liralık KOSGEBS'in kendi sermaye artışından kaynaklanan yeni kredi hacminden 20 bankayla anlaşma yapıldı. Bu 20 bankanın her biri kredi garanti fonunun bir şubesi gibi çalışacak ve teminat sıkıntısı çeken KOBİ'ler bu sistemden daha çok yararlanacaklar.

Kredi riskinin yüzde 65'ini Hazine üstlendiği halde Hazine, bankaların istediği teminattan daha fazla, başka bir teminat istemeyecek. Bankalar yüzde 35'ini üstleniyorlar. Sadece o yüzde 35'lik teminat neyse o teminatla firmalar kredi kullanabilecekler. Diğer kısımda 240 milyon liralık sermaye artışı kısmından da riskin yüzde 80'ini zaten KOSGEB üstleniyor, yüzde 20'sini Kredi Garanti Fonu Üstleniyor. Bu sistem de bugün itibariyle yürürlüğe girmiş oldu."

Ergün, böylece esnafın 25 bin liraya kadar kredi kullanımıyla ilgili sistemi çalıştırmış olduklarını kaydetti.

Kredi kartları limitleri açısından da ele alınmalı

Ergün, kredi kartlarının sadece aidat açısından değil ilk verilişleri ve limitleri açısından da ele alınması gerektiğini belirterek, "Bu konudaki düzenleme tüketici yönüyle bizim yasamızda olacak" dedi.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, Sanayi Bakanlığı'nın gündemindeki yasa tasarılarıyla ilgili olarak, Ocak ayı itibariyle Genel Kurula ilk olarak sebze meyve ticaretiyle ilgili tasarısının geleceğini, daha sonra da Türk Standartları Enstitüsü ile ilgili tasarı, Patent Yasa Tasarısı, Rekabet Kurumu'nun yapısıyla ilgili düzenleme ve tüketici haklarıyla ilgili düzenlemenin ele alınacağını söyledi.

Ergün, Tüketici Yasa Tasarısı ve kredi kartlarına ilişkin düzenlemeye yönelik soruya karşılık, yasa tasarısında kredi kartlarının, kapıdan satışlar, indirimli satışlar ve mesafeli satışların ele alınacağını bildirdi.

Kredi kartlarının da tüketici yönüyle bu yasa tasarısında yer alacağını belirten Ergün, kredi kartlarının sadece aidat açısından değil ,ilk verilişleri ve limitleri açısından da ele alınması gerektiğini söyledi ve "bu konudaki düzenleme tüketici yönüyle bizim yasamızda olacak" dedi. Ergün, kartların toplam limitlerinin kişilerin gelirleriyle orantılı olması gerektiğine işaret etti.

"Merak etme kardeşim"

"Kredi kartı borçlarına ödeme kolaylığı getirilmeden önce batık oranı yüzde 9 iken şu anda yüzde 11'lere gidiyor bu bakımdan uygulamayı doğru buluyor musunuz?" şeklindeki soruya da Ergün, kredi kartlarında asgari ödeme limiti çok düşük tutulduğunda insanların "bunu döndürebileceklerini" zannettiklerini ama bunun böyle olmadığını ifade etti.

Sanayi üretimi

Bakan Ergün, KOSGEB'in esnafa verdiği desteklerle 100 bin işletmenin 2,5 milyar liralık kredi hacmine ulaşmış olduğunu söyledi.

Sanayi üretiminde Kasım ve Aralık aylarında da bir artış trendinin devam edeceğini düşündüğünü ifade eden Bakan Ergün, Türkiye'nin mart ayından itibaren sürdürdüğü çıkış trendini devam ettireceğini, bunun artık kalıcı istikrarlı olacağını belirtti.

Ergün, Kasım ve Aralık aylarındaki sanayi üretimi artışlarıyla birlikte son çeyrekte ekonominin büyüme rakamlarının ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Bir gazetecinin, "Tokat'ta 7 askerin şehit olmasını Ergenekon'la mı ilişkilendiriyorsunuz, bu olayda terör örgütü dışında bir başka adres olduğunu mu düşünüyorsunuz" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Ergün, "Tokat'ta yıllardır bu boyutlarda bir terör olayı yaşanmazken bir karakol devriyesi yapan askerlerin sisli bir havada baskına uğraması, Tokat'taki çok spesifik bir nedene ya da Tokat'ta vaktiyle eylemler yapmış TİKKO, DHKPC gibi örgütlerin yeniden eylem kabiliyeti kazandığına mı işaret eder yoksa araştırmalar başka şeyi mi ortaya koyacaktır? Bunları görmek lazım" yanıtını verdi.

"Sıfır sorun anlayışı"

Türkiye'nin potansiyelinin buna müsait olduğunu ifade eden Ergün, "İç pazarımızı canlandırarak, psikilojimizi bozacak şeylerden korunarak ve dış pazarlara daha agresif bir şekilde girerek bunu sağlayabiliriz" diye konuştu.

Dış politikanın da buna endeksli olması gerektiğini dile getiren Ergün, eskiden komşularla ilişkilerin "sıfır sorun" anlayışıyla yürütüldüğünü ama şimdi, "Sıfır problem aşaması geçilerek, maksimum işbirliği, maksimum ticaret" aşamasına gelindiğini kaydetti.

Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini ifade eden Ergün, kriz nedeniyle ülkede bir miktar üretim kaybı olduğunu, ancak son çeyrekte büyümenin yakalanacağını, ihracatta da fiyat nedeniyle bir miktar kayıp olduğunu, bunun da telafi edilebileceğini ancak istihdam kaybının ve işsizlik sorununun çözüm beklediğini ifade etti.