KOBİ'ler sürdürülebilir yerel kalkınma için kümeleşin!

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Recep ERGENÇ / Trabzon  Sanayici ve İşadamları Derneği (TSİAD) Genel Sekreteri

Yoksulluk sonuçtur. Bu sonucu doğuran ise cehalet. Hiç kimse "yoksulluk bizim kaderimiz, alın yazımızdır; bizden adam olmaz, bizim kültürümüzde birlikte iş yapma becerisi yok" gibi bir bahanelere sığınıp, sonuca baştan boyun büküp, tevekküle sığınıp işi "Yüce Yaratana" ya da kültürümüze havale etmesin, topu taca atmasın;  İster genelde iterseniz yerelde, sürdürülebilir, rekabetçi; yerel kalkınmaya güç veren yöntem üzerinde akıl birliğine varmalıyız.

Cehalete karşı bilgiye sığınmalıyız. O halde yoksulluğu yaratan en büyük düşman cehalet ile savaşmak en kutsal görevimiz.  İnsanın aklı ile çözemeyeceği hiçbir sorun yok. İnsan aklının temel dayanağı ise bilgidir. Halimizi en iyi anlatan işsizlik, yoksulluk ve çaresizliğin temel nedeni;  Bilginin üretimine; Ar- Ge ve İnovasyona olan uzaklığımızdan başka bir şey değil,  Bilgi yoksa sonuç yoksulluktur. Nanoteknoloji; metrenin milyarda biridir. Bilgi sınırları zorluyor. Dünya ve bir misketi büyüklük olarak yan yana düşünebiliyor musunuz?

Cep telefonundan, cebe giren çok yüksek hızlı işlemciler (PC'ler) saatte altı yüz kilometre hızla giden tren, nanoteknolji ile üretilen tekstil ürünlerine kadar… gelecek ekonomisini oluşturacak temel ilişkilerden söz ediyorum… Bilgi nerde? Bilgi Üniversitelerde. Yani görece olarak üniversiteler tok. Aç olan kim? Küçük ve orta boy işletmeler yani KOBİ'ler.

Hani komşusu açken tok yatanlar bizden değildi… Çözüm; Kümeleşin. Kümelenme; rekabetçi, sürdürülebilir yerel ve bölgesel kalkınma aracıdır. Kümelenmenin içinde; Araştırma geliştirme (Ar-Ge), ya da yenilikçilik (inovasyon) ile bilgiye ulaşmanın yöntemi başat olarak yer alır. İlerlemenin de, yerel ve bölgesel kalkınmanın da temelinde de bu iki sözcükte saklıdır.

Kim yoksuldur ya da açtır? Küçük ve orta ölçekli işletmeler, yoksuldur, açtır. O zaman küçük ve orta ölçekli işletmelerin sonu çöküş. Öngörülen süre nedir? 30-40 yıl. Testiye kurşun, keçeye pala çalarak çalışmaya devam edemeyiz. Kümeleşme; Belirli bir alandaki işletmelerin ve kurumların bağımsızlıklarını koruyarak birbirleri ile işbirliği üzerinde yoğunlaşmalarıdır. Trabzon'da en iyi olduğumuz hangi sektör ya da sektörler varsa ondan başlayacağız. Kümelenmedeki hedef:  Firmaları, üniversiteleri, Ar-Ge kurumlarını, kamu kurumlarını ve diğer destek kuruluşlarını tek bir amaç altında toplamak olmalıdır.

Kümelenmedeki amaç: Firmaların çabuk pazara girmeleri, bilgiye çabuk ulaşmaları,  finans elde etmeleri, Ar-Ge, üretim ve pazarlama ortaklığı yapmaları, riski dağıtmaları, ihracatlarını artırmaları, bölge ekonomisini yukarıya çekmeleri için birbirleri ve diğer kuruluşlarya sistematik olarak el ele vermesidir. Ne dersiniz, Trabzon'da hangi sektörlerde dünyanın en iyisi olabiliriz?