KOBİ'ler ticarette hız kesmedi

Alibaba.com'un Ocak-Eylül 2011 arasını içeren ve KOBİ'lere yönelik hazırladığı rapora göre, Türk KOBİ'lerin ithalat için ilk seçeneği yine Çin.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Elektronik ticaret sitesi Alibaba.com'un, Ocak-Eylül 2011 arasını içeren ve Türkiye'ye özel hazırladığı e-ticaret eğilimleri raporunda, Türk KOBİ'lerin diğer pazarlarla olan ticaretinin hız kesmediği belirtildi.
Alibaba.com'dan yapılan açıklamaya göre, 2011'in üçüncü çeyreğinde Amerika, Türk KOBİ'ler için en büyük ihracat pazarını oluşturdu. Amerika'yı Mısır, Çin, İngiltere ve İran takip etti. İthalat verilerine göre ise, Çin yüzde 61'e varan genel taleple Türk KOBİ'lerin en rağbet ettiği pazar olmayı 2011'in üçüncü çeyreğinde de sürdürdü. Çin'i, Hindistan, Amerika ve Malezya takip etti.
Rapora göre, üçüncü çeyrekte kaydedilen gelişmelerin başında, Türk alıcı ve satıcıların e-ticarette buluşmaları geldi. Türk alıcılar, Türk satıcıların mallarına taleplerini artırdılar. Bir diğer önemli gelişme ise, İngiltere'nin ilk defa Türk mallarının ihraç edildiği ilk 10 ülke arasında yer almasıydı.
2011 üçüncü çeyrek küresel e-ticaret veri araştırmasında, yurt dışından Türkiye'ye en çok gıda ve içecek sektörüyle ilgili talep geldiği, bu talebin, yüzde 12 büyümeyle artışa devam ettiği kaydedildi.
Türk ihracatçıların en çok tarım, makine, inşaat ve gayrimenkul sektörleriyle ilgili talepleri karşıladığı belirtilen raporda, Türk KOBİ'lerin sırasıyla en çok Çin'den makine parçası, Amerika ve Hindistan'dan ise tarım ürünleri ithal ettiği vurgulandı.
Türk KOBİ'lerin makine parçalarının ardından yurt dışından en çok talep ettiği ürünlerin sırasıyla, gıda ve içecek, inşaat malzemeleri, maden ve metalürji, otomobil ve motosiklet, ev ve bahçe malzemeleri olduğu ifade edildi.
Bu konularda ilginizi çekebilir