KOBİ'lere KOSGEB desteği
Osman Biçeroğlu / Mali Müşavir
Küçük Orta Boy İşletmeleri Geliştirme Birliği (KOSGEB) sosyal ve ekonomik gereksinimlerin karşılanması, küçük orta boy işletmelerin rekabet güçlerinin artırmak; sanayileşme sürecini desteklemek; teknolojik değişime uyum sağlamak amacıyla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak 1990 yılında kurulmuştur.
KOSGEB işletmelere danışmanlık, CE işaretlemesine ilişkin test ve genel analiz, teknolojik araştırma ve geliştirme,bilgi ağları ve e-iş, yerel ekonomik araştırma, ortak kullanım amaçlı makine ve teçhizat, eğitim, yurtdışı pazar araştırma, ihracat amaçlı yurtdışı iş gezisi, milli katılım düzeyindeki yurtdışı fuarlara katılım, yurtdışı daimi sergilere katılım, yurtiçi uluslararası sanayi ihtisas fuarlarına katılım, yurtiçi KOSGEB bölgesel fuarlarına katılım, ihracata yönlendirme, marka oluşturma ve tanıtım, iş geliştirme merkezi, yeni girişimci, nitelikli eleman istihdamı, bilgisayar yazılımı, patent faydalı model endüstriyel tasarım, altyapı, üstyapı proje destekleri ve zaman zaman da sektörel bazda olmak üzere destekler sağlamaktadır.
KOSGEB desteklerin den faydalanacak firmaların KOSGEB tarafından belirlenen KOBİ tanımına girmesi ve KOSGEB veri tabanına kayıt olmuş olması ve stratejik yol haritasını tamamlamış olması gerekir. İşletmelerin aynı zamanda bankalardan kredi kullanabilir olması gerekir. KOSGEB imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren 250'den az yıllık çalışan istihdam eden yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25.000.000 TL aşmayan firmalar KOBİ olarak değerlendirilir.
2008 yılında açılan ve hala gündem de olan 1000+1000 cansuyu projesi konjonktürel durgunluğun hakim olduğu bugünlerde ekonominin bel kemiği olan ve ciddi finansman sorunu yaşayan KOBİ'ler açısından gerçekten can suyu olmuştur. Ancak NACE sektör kodlamasında imalat sanayi sektörü olarak belirtilen bazı sektörler kapsam dışı bırakılmış ve kredi tüm sektörleri kavrayamadığından KOBİ'lerin beklediği amacı sağlayamamıştır.
Can suyu projesinde hizmet sektörüne daha yakın olan yazılım sektörü desteklenmiş ancak imalat sanayiinde önemli bir sektör olan baskı ve baskı öncesi faaliyette bulunan sektörler desteklenmemiş tir. Ciddi manada irdelendiğin de bu ayrımın bir paradoks olduğu açıktır.
Ciddi finansman sıkıntısı yaşayan rekabet güçleri azalmış KOBİ'leri ancak devlet eliyle verilen destek ve krediler yaşatabilir. Dileğimiz KOSGEB'in bundan sonra vereceği destek ve krediler KOBİ'lerin likiditesini artırır, kapanma aşamasına gelmiş çok fazla KOBİ'yi tekrar işler durumuma getirir.