Koç, bu yıl yüzde 20 kâr artışı hedefliyor

Koç Holding CEO'su Durak, enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finansın portföylerinde odak sektörler olmaya devam edeceklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding, 2010 yılında konsolide cirosunu yüzde 18, faaliyet karını ise yüzde 20 artırmayı hedefliyor.

Kısa ve orta vadede yüksek potansiyel gördükleri enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finansın portföylerinde odak sektörler olmaya devam edeceğini belirten Koç Holding CEO'su Turgay Durak, 2010 yılında 2.2 milyar TL tutarında yatırım yapacaklarını belirterek faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki lider pozisyonlarını sürdüreceklerini söyledi.

Cirosu milli gelirin yüzde 7'si Koç Topluluğu'ndaki 34 yıllık çalışma hayatının ardından şirketin 46. Genel Kurulu'nda CEO'luk koltuğuna oturan Turgay Durak, ilk röportajını Koç Topluluğu'nun yayın organı olan Bizden Haberler Dergisi'ne verdi. Durak, şirketin konumu ve gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Koç Topluluğu'nun cirosunun milli gelirin yüzde 7'sine eşdeğer olduğunu ifade eden Durak, "Ülke toplam ihracatının

yüzde 8'ini Topluluk şirketlerimiz gerçekleştirmektedir. Devletin vergi ödemelerinin yüzde 11.5'unu yaparak, ekonomiye verdiğimiz destek ayrı bir gurur kaynağıdır" dedi. Durak, küresel ekonomi içindeki önemlerinin de giderek arttığını kaydederek, "Hedefimiz, kendi markalarımız ile pazar lideri olduğumuz ülke sayısını artırmak.

Ar-Ge'ye verdiğimiz önem ve yaptığımız yatırımlar sayesinde bugün tüm ürünlerimizin teknolojisi bize ait hale geldi. Odaklı büyüme stratejisi ile verimlilik ve kârlılığımız artış gösterdi. Netice itibari ile Türkiye'nin en büyük 10 sanayi şirketinin beşi, Koç Topluluğu şirketidir" diye konuştu.

2010 ciro hedefi 53 milyar TL

2010 yılı hedefleri hakkında da bilgi veren Durak, konsolide cironun yüzde 18 artışla 53 milyar TL olarak hedeflendiğini kaydetti. Durak, "Faaliyet kârımızda yüzde 20, aktif büyüklüğümüzde ise yüzde 11'lik bir artış hedefliyoruz. 2010 yılında 2,2 milyar TL tutarında yatırım gerçekleştireceğiz.

İstihdamımızı da artırmayı hedefliyoruz. Zor bir ekonomik dönemden geçilmesine rağmen, ilk beş ay sonuçlarımız hedeflerimize paralel gerçekleşti" dedi. Odaklandıkları sektörlerdeki şirketlerinin lider pozisyonlarını, önümüzdeki dönemde daha da güçlendireceklerini vurgulayan Durak, şunları kaydetti:

"Küresel pazarda da, faaliyette bulunduğumuz her alanda liderlik hedefi yolunda ilerlemeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde teknolojideki gelişmelerin, çevre ve iklim değişikliklerinin, geleceği belirleyen en önemli unsurlar olacağı düşünülmektedir. Biz de, bu değişiklikler karşısında gerekli stratejik adımları zamanında atarak, ülkemiz, hissedarlarımız ve çalışanlarımız için değer yaratmaya devam etme hedefindeyiz." Yüksek kâr ve büyüme gördükleri, ülke ekonomisine değer katacağına inandıkları her işi değerlendireceklerine işaret eden Turgay Durak, "Bu kapsamda, ileriki dönemde mevcut odak sektörlerimize yenilerini ekleyebiliriz, portföy yapımızda revizyonlara gidebiliriz. Ancak, kısa ve orta vadede yüksek potansiyel gördüğümüz enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim ve finans sektörleri portföyümüzdeki odak sektörler olmaya devam edecek" diye konuştu.

Odak sektörlerde yatırımlar sürecek

Odak sektörlerinin tümünde yatırımlarının devam edeceğini kaydeden Durak, "Bu sektörlerdeki şirketlerimiz faaliyet gösterdiğimiz sektörlerde lider veya liderin yakın takipçisi konumunda. Bu konumu devam ettirme hedefindeyiz. Özetle, enerji alanındaki yatırımlarımız devam ediyor. Otomotivde ihracat pazarlarımızı çeşitlendiriyoruz. Dayanıklı tüketimde yurt dışında büyürken, yurt içindeki açık ara lider pozisyonumuzu koruyoruz. Bankacılıkta şube sayımızı artırarak, operasyonel kârlılığımızı kuvvetlendirme hedefindeyiz" ifadesini kullandı. Turgay Durak yeni dönemde nasıl bir birleşme ve satın alma stratejisi izleyecekleri konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Dünya ekonomisinde önemli değişikliklerin olduğu bir dönemdeyiz. Sanayi üretimi, uygun maliyetlerin olduğu ülkelere kayarken, sanayinin beşiği Avrupa'da üretim yavaşlıyor, hizmet sektörü gelişiyor.

BRIC diye tabir edilen ülkeler ön plana çıkıyor. Sadece son 5 yılda, Dünyadaki şirket birleşme ve satın almalarda gelişmekte olan ülkelerin payı yüzde 17'den yüzde 34'e çıkmış.

Biz de, bu bölgelerdeki satın alma ve birleşme alternatiflerini araştırıyor, değerlendiriyoruz. Tabii, inorganik büyümenin yanında, organik büyümeye de önem veriyoruz.

Bizim kültürümüzde olan, bir işi sıfırdan yatırım ile büyütme stratejisini de tatbik edeceğimiz alanlar olacaktır." Ortakları ile müspet ve uzun vadeli ilişkiler kurmanın Koç Topluluğu'nun DNA'sında var olan bir özellik olduğunu kaydeden Turgay Durak şunları söyleyerek sözlerine son verdi: "Kurucumuz merhum Sayın Vehbi Koç, güçlü ortaklıkların şirketlere her daim değer kattığına inanmıştır. Güçlü öngörüsü ile bugün de halen devam eden ortaklıklara imza atmıştır. Ortaklıklarımız bizim için çok değerlidir.

Mevcut ortaklıklarımızın şimdiye kadar olduğu gibi uzun yıllar devam edeceğine inanıyorum. Süregelen ortaklıklarımızın dışında odakladığımız sektörler arasında, konumumuzu güçlendirecek bizi daha iyi noktalara taşıyacak yeni işbirliklerine de açık olduğumuzun altını çizmek istiyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir