Koç Holding Uzak ve Yakın Doğu ile Rusya'ya bakıyor

Avrupa'daki krize dikkat çeken Mustafa Koç, " Pazar çeşitlenmesi tüm Türk şirketler için önem arz ediyor.Rusya da baktığımız ülkeler arasında. Endonezya ve Vietnam gibi Uzak Doğu ülkeleriyle de ilgileniyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Serap GÜNEŞ

KAYSERİ - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, pazar çeşitliliğinin sadece Koç grubu değil tüm Türk şirketleri adına önem arz ettiğini belirterek, "Mısır'ı mercek altında tutuyoruz. Rusya ile birlikte Endonezya, Vietnam ve Malezya gibi Uzak Doğu ülkelerine bakıyoruz" dedi.

Koçtaş, Türkiye'deki 36., Kayseri'deki 2. mağazasını Kayseri Forum'da açtı. Mağazanın açılışına katılan Mustafa Koç, Avrupa ve dünyada yaşanan krize rağmen Türkiye'de güzel şeylerin olmaya devam ettiğini kaydetti. Forum Kayseri'nin şehir için önemli bir dönüşüm projesi olduğunu bildiren Koç, "Kayseri'nin potansiyeli iki mağazayı çok rahat kaldırır. Bu yüzden biz de burada ikinci mağazamızı açtık" dedi. Koç Holding bünyesindeki şirketlerin ellerine geçen fırsatları iyi değerlendirdiklerinin altını çizen Koç, yeni fırsatlara da baktıklarını bildirdi. "İhracatın yüzde 60'ı Avrupa pazarı. Onun için Avrupa pazarı bir nebze daraldı" diyen Koç, konuya yönelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Pazar çeşitlenmesi tüm Türk şirketleri için önem arz ediyor. Mısır'da şu anda siyasi bir çalkantı var. Kuzey Afrika'ya dair orada potansiyel var. Mısır'ı mercek altında tutuyoruz. Rusya da baktığımız ülkeler arasında. Endonezya ve Vietnam gibi Uzak Doğu ülkeleriyle de ilgileniyoruz.  Malezya da aynı. Büyük potansiyeller var. Fırsatları kovalıyoruz. 2012 zor bir sene olacak. Herkes için birtakım belirsizlikler hâlâ mevcut. 2012'de büyümenin bu kadar olmasını beklenmek biraz iyimser bir yaklaşım olur ama Avrupa'dan daha yüksek olacağını düşünüyoruz."

"Koçtaş'ta yatırımlara devam"

Adapazarı'nda Arçelik için yeni bir fabrika kurmak istediklerini bildiren Koç, arayışta olduklarını ifade etti. Koçtaş yatırımlarının da hız kesmeyeceğini vurgulayan Koç, "Muazzam yatırımlar olacak. 2012 yılında 5 mağazayı daha devreye alıyor olacağız" dedi.

Toplantıda konuşan Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu ise, açılacak 5 yeni mağazanın birinin İstanbul'da, 2'sinin ise daha önce olmadıkları 2 Anadolu şehrinde olacağını söyledi. Özpamukçu, bu sene Koçtaş'ta 500 kişiye yeni istihdam sağladıklarını, böylelikle Koçtaş'ın istihdam sayısının 3 bini bulduğunu belirtirken, 2012 yılında da 500 ilave istihdam sağlanacağını ifade etti.

"5 mağazaya 35 milyon TL yatırım"

Önümüzdeki yıl açılacak 5 mağaza için 35 milyon TL yatırım yapacaklarını açıklayan Özpamukçu, "2011 yılında 50 milyon TL yatırım yaptık. Toplam 36 mağazamız var. Geçen yıl 6 mağaza açtık. Şu anda 19 ilde varız. Bu yılı yüzde 20 büyüme ve 1 milyar TL ciro ile kapatıyoruz" açıklamasında bulundu. Türkiye'nin bölgesindeki en büyük pazar olduğunu dile getiren Koç, şunları kaydetti: "Bölgedeki en büyük Pazar Türkiye. Irak'ta Koçtaş'a benzer mağazayı açıldı. Onlara ihracatla ürün desteği veriyoruz. Fırsatlar için civar ülkelere bakıyoruz. Türkiye'de 10 milyar dolarlık ev geliştirme sektörü var. Bunun yüzde 14'ü organize olmuş durumda. Biz organizede açık ara lideriz. Bizden sonra gelen en yakına yarısı kadar fark atmış durumdayız. Şu anda halka açılma ile ilgili bir planımız yok. Koçtaş'ın ürünlerinin yüzde 85 i yerli. Girişimimizle  beraber Türkiye deki ortaklarımızda önemli büyümeler gördük. Ortağımız King Fisher için Türkiye çok ciddi bir tedarik alanı. Gelecek yıl önemli bir yeniliği de internet alanında yapacağız. İnternet satışında ciromuz yüzde 2'ler seviyesinde. Bunu tamamen yenilenecek web sitemizle artırmayı planlıyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir