Koç şirketlerinden 8'i vergi rekortmenleri listesinde

Kurumlar Vergisi ilk 100 Listesi'nde 2008 yılında 5 şirketi bulunan Koç Topluluğu, 2009 yılında rekortmen şirket sayısını 8'e yükseltti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın her yıl açıkladığı "Kurumlar Vergisi ilk 100 Listesi"ne bu yıl Koç Topluluğu 8 şirketle girdi.

Koç Holding'ten yapılan yazılı açıklamada, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın vergi gelirlerinin artırılması ve korunması, denetim faaliyetlerinde etkinliğin sağlaması ve vergisini ödeyen kurumların ödüllendirilmesi amacıyla her yıl düzenli olarak "Kurumlar Vergisi ilk 100 Listesi"ni açıkladığı belirtildi.

"2009 Yılı Hesap Dönemi Kurumlar Vergisi İlk 100 Listesi"ne göre Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Mükellefleri arasında bulunan 26 Koç Topluluğu şirketinden 8'inin ilk 100 listesine girerek vergi rekortmeni oldu dile getirilen açıklamada, en fazla kurumlar vergisi tahakkuku bulunan ilk 100 mükellef arasında 2008 yılında 5 şirketi bulunan Koç Topluluğu'nun, 2009 yılında rekortmen şirket sayısını 8'e yükselttiği kaydedildi.

İlk 100 listesinde Yapı Kredi Bankası'nın 382,5 milyon liralık kurumlar vergisi tahakkuku ile Türkiye'de 5'inci, Koç Topluluğu şirketleri arasında birinci olduğu bildirilen açıklamada, listeye Ford Otosan'ın 11'inci, Aygaz'ın 27'inci, Opet'in 28'inci, Koç Holding'in 61'inci, Arçelik'in 79'uncu, Y.K Factoring'in 92'inci ve Y.K Menkul Değerler'in de 100'üncü sıradan girdiği ifade edildi.

"Koç topluluğu şirketleri bütçe gelirlerinin yüzde 11,6'sını karşılıyor"

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Koç Topluluğu'nun, vergi ödemenin önemini ve ciddiyetini kavramış ve yıllardan beri tatbik etmiş bir topluluk olarak, aynı hassasiyetin Koç Topluluğu var oldukça devam edeceğini" belirtti.

Bu hassasiyetin kaynağının merhum Vehbi Koç olduğunu ve bundan tam 26 yıl önce 1984 yılında yapılan Koç Holding Genel Kurulu'nda Vehbi Koç'un "Allah'tan bütün dileğim, kurduğum bu müessesenin devamlılığının sağlanması, memlekete faydalı bir kuruluş olarak insanlara iş imkanı yaratması, devlete vergi vermesi ve bizden sonra geleceklere örnek olmasıdır" dediğini hatırlatan Durak, Koç Topluluğu'nun vergi politikasını belirleyen bu sözlerin özetle "Ülkem varsa ben de varım" ilkesinin temelini oluşturduğunu vurguladı.

Turgay Durak, Koç Topluluğu şirketlerinin kasalarından geçerek, mükellef ve sorumlu sıfatıyla devlete ödenen vergi toplamının devlet bütçe vergi gelirleri toplamının yüzde 11,6'sını karşıladığını ifade etti.

2008 yılında Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'nın "İlk 100 Vergi Rekortmeni Listesi"ne girmeyi başaran 5 Koç Topluluğu şirketinin ödediği toplam vergi tutarının 369,2 milyon lira olduğunu, 2009 yılında bu listeye 8 Koç Topluluğu şirketinin girdiğini dile getiren Durak, şöyle devam etti:

"2009'da bir önceki yıla göre vergi rekortmeni şirketlerimizin ödediği vergi yüzde 59'luk artışla 587,9 milyon lira olarak gerçekleşti. Yine aynı vergi dairesine bağlı olan 26 Koç Topluluğu Şirketi'nin toplam vergi tahakkuku 640 milyon lirayı buldu. Bu sonuçlarla, Koç Holding'in Büyük Mükellefler Verdi Dairesi'nin kurumlar vergisi tahakkuku içerisindeki payı 2008 yılında yüzde 7 iken 2009 yılında yüzde 9 seviyesine ulaşmış oldu."

Bu konularda ilginizi çekebilir