Koç: Yüzde 50 ortaklık kolay bir şey değil

Mustafa Koç, Unicredit'in risk alma iştahının diğer bankalardan daha az olduğuna işaret etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 2008 ve 2009'un bankacılığın altın yılları olduğunu belirterek, "Fakat Yapı Kredi Bankası yüzde 50 İtalyan Unicredit Bankası ile ortaklık içerisinde. Yabancı ortağımızın risk alma iştahı öbür bankalardan daha az olduğu için burada biz göreceli olarak dezavantajlı durumdayız" dedi.

Genel Kurul toplantısında Mustafa Koç, Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan'ın, "Koç Holding'in faaliyet raporunu incelediğimizde güçlü bir şirket karşımıza çıkıyor. Fakat bunun karlılığa yansıması biraz düşük olmuş. Öncelikle Yapı Kredi'nin diğer bankalar kadar güçlü bir kar üretemediğini, geride kaldığını görüyoruz. Bunun nedeni nedir? Yönetime risk açısından çok fazla şans verilmiyor mu?" şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Haklısınız, 2008 ve 2009 özellikle bankacılığın altın yılları diyebiliriz. Fakat biliyorsunuz ki Yapı Kredi Bankası yüzde 50 İtalyan Unicredit Bankası ile ortaklık içerisinde. O yüzden yabancı ortağımızın risk alma iştahı öbür bankalardan daha az olduğu için burada biz göreceli olarak dezavantajlı durumdayız. Maalesef geçen yıl kardan bir miktar zarar ettik. Gözleminiz fevkalade doğrudur. Ama yüzde 50 ortaklık kolay bir şey değil. Bunu da bu şekilde, bu şartlar altında yürütmek zorundayız."

Kar dağıtımı

Genel kurulda ayrıca sermaye piyasası mevzuatı ile esas mukavele hükümlerine göre kar dağıtımının 283 milyon 358 bin 516,69 lira ortaklara birinci temettü; 10 milyon 838 bin 360,99 lira emekli ve yardım sandığı vakfına, 38 milyon 875 bin 588,24 lira intifa senedi sahiplerine ve 26 milyon 641 bin 483,31 lira ortaklara ikinci temettü şeklinde gerçekleştirilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

Bu arada genel kurula Şeref Başkanı Rahmi Koç katılmazken, Kutsan Çelebican denetçi asil üye, Mansur Özgen de yedek üye olarak seçildi.

Genel kurulda yönetim kurulu üye ücretleri aylık brüt 8 bin 730 lira, denetçi üye ücreti de aylık brüt bin 770 lira olarak belirlendi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir