Koçtaş, 41. mağazasını açtı

Koçtaş, Türkiye’deki 41. mağazasını daha önce Praktiker’in bulunduğu Forum İstanbul AVM’de açtı. Mağaza için 10 milyon TL yatırım yapan Koçtaş, 2014’te 40 milyon TL yatırımla 4 mağaza daha açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ev geliştirme alanında faaliyet gösteren Koç Grubu şirketlerinden Koçtaş, Türkiye genelindeki 41. mağazasını daha önce Praktiker’in bulunduğu Forum İstanbul AVM’de açtı. Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, önümüzdeki yıl yine Praktiker’in boşalttığı lokasyonların da dahil olduğu 4 mağaza daha açacaklarını belirterek, bu mağazalar için 40 milyon TL yatırım gerçekleştireceklerini söyledi. Koçtaş’ın 2013 yılı değerlendirmesi ile 2014 yılı hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Haşimoğlu, 270 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan perakende sektörünün yüzde 40’ının organize perakendeden oluştuğunu söyledi. Ev geliştirme sektöründe organize perakendenin payının ise yüzde 13’lerde olduğunu ifade eden Haşimoğlu bu rakamlara bakıldığında daha gidilecek çok yol ve büyük bir potansiyel olduğunu söyledi. Koçtaş’ın ise geçen seneyi tahminleri paralelinde yüzde 10’lük büyüme, 1 milyar TL ciro ve 218 bin metrekarelik satış alanı ile kapatacaklarını dile getiren Haşimoğlu, önümüzdeki yıl için ise yine yüzde 10’lük büyüme ve 45 mağazaya ulaşma hedefleri olduğunu söyledi.

Sektörden yeni çıkışlar olabilir

Haşimoğlu’nun verdiği bilgilere göre ev geliştirme sektörünün büyüklüğü 10 milyar dolar seviyesinde ve bunun 5 yıl içinde 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşması bekleniyor. Bu alanda rekabetin artmasıyla birlikte verimlilik ve maliyet yönetiminin kritik başarı faktörleri haline geldiğini ifade eden Haşimoğlu, sektörde son dönemde taşların yerinden oynamaya başladığına dikkat çekti. Son olarak Alman Praktiker iflas ederek Türkiye pazarı da dahil olmak üzere tüm ülkelerden çekilmişti. Bu markanın çıktığı mağazaların bir kaçında yine Koçtaş’ın açılacağını söyleyen Tamer Haşimoğlu, “Verimlilik esaslı büyümeyi başaramayan, maliyet yönetiminde eksikleri olan oyuncuların ayakta kalması giderek zorlaşıyor. Böyle bir ortamda yapılması gereken, her oyuncunun tüketiciye daha fazla yakınlaşarak, verimliliği en üst seviyeye taşıması ve maliyet yönetimine azami dikkati göstermesi. Bunların olmaması halinde yeni çıkışlar olabilir” dedi.

KingFisher, daha çok mal alacak

2013 yılında Koçtaş kasalarından 11 milyondan fazla müşteri geçti. Özellikle banyo, seramik, mutfak, aydınlatma, yer döşemeleri ve el aletleri kategorilerinde satışların yapıldığı Koçtaş’ta 4 milyon metrekare seramik, 3 milyon metrekare parke, 30 bin mutfak dolabı ve 50 binden fazla duşa kabin satılmış. Tedarikin de yüzde 85’ini yerli şirketlerden sağlayan Koçtaş, bahçe gruplarında ithalat gerçekleştiriyor. Ortakları KingFisher’ın da Türkiye’den tedarik yaptığını dile getiren Haşimoğlu, şu anda 50 milyon dolara ulaşan ihracat rakamının 300 milyon dolara çıkacağı bilgisini paylaştı. Haşimoğlu’nun verdiği bilgilere göre King Fisher, 300’e yakın tedarikçi iğle görüştü ve 85’i ile anlaştı.

İlk gün anında 50 TL indirim

Koçtaş’ın alternatif satış kanallarında büyüdüğünü ifade eden Haşimoğlu, 2013 yılına yenilenen web sitesi ve fonksiyonel mobil uygulamalarla girdiklerini hatırlattı. Tamer Haşimoğlu, bu yeniliklerin de katkısıyla bu kanaldan elde edilecek yıl sonu cirosunun geçen seneye göre yüzde 50’den fazla büyüdüğünü, önümüzdeki yıllarda bir mağaza kadar ciro elde etmeyi planladıklarını söyledi. 41’inci Koçtaş mağazasının açılışına özel olarak farklı bir kampanya yürüteceklerini belirten Tamer Haşimoğlu, yarın saat 11’de açılacak mağazada 50’den fazla üründe yüzde 30 indirim olacağını, ilk 2 saat gelen müşterilere ise 300 TL’lik alışverişe anında 50 TL’lik indirim yapılacağını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir