”KOD'a alınmanın önüne geçilmezse ticaret tıkanır”

Yalçıntaş, Maliye'nin şirketleri, aldıkları belgelerin sağlıklı olup olmadığına göre sınıflandırdığı "KOD" uygulamasına, ticaretin tıkanmasını önleyecek yasal bir temel getirilmesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, KOD uygulamasına ilişkin olarak, "Yasal gerekçeye dayanmadan KOD'a alınmanın önüne geçilmezse ticaret tıkanır, fabrika çarkları dönmez" dedi.
Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye'nin şirketleri, aldıkları belgelerin sağlıklı olup olmadığına göre sınıflandırdığı "KOD" uygulamasına, ticaretin tıkanmasını önleyecek yasal bir temel getirilmesini istedi.
KOD'a alınma işleminin mevzuata kavuşturulması için yapılacak çalışmalara Oda olarak katkı vermeye hazır olduklarını ifade eden Yalçıntaş, yasal gerekçeye dayanmadan KOD'a alınmanın önüne geçilmemesi durumunda "ticaretin tıkanacağını", "fabrika çarklarının dönmeyeceğini" savundu.
Yalçıntaş, liste uygulamasının mutlaka vergi idaresinin talebine bağlı olarak mahkemeden alınacak karara dayandırılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Vergi dairesi yetkilisi, bir mükellefin KOD listesine alınmasını talep ettiği zaman bunu vergi idaresi başkanına iletmeli. Eğer vergi idaresi başkanı talebi uygun bulursa mahkemeye gitmeli ve KOD'a alınacaksa kararı mahkeme vermeli. Şirket bu karara karşı mahkeme yoluyla hakkını arayabilmeli. Oysa şimdi, bir evrakla, bir imza ile bir şirketin KOD'a girmesi mümkün."
Vergi dairesinin, mükelleflere KOD'a girmemek için yön göstermesi gerektiğine değinen Yalçıntaş, firmaların KOD'a alındığını tesadüfen öğrendiğini, listeye girmenin ticari hayatın akışını etkilediğini ifade etti.
Yalçıntaş, aynı işletmenin birden fazla iştigal konusu olması durumunda, sadece bir alandaki "sağlıksız işlem" iddiası nedeniyle işletmenin tamamının KOD'a alındığını anlatırken, şu örneği verdi:
"Mesela, bir işletmeden faturasıyla mal alan bir şirket, işlem yaptığı şirketin vergi açısından bir kusuru varsa, haberi bile olmadan KOD'a alınıyor. Bu böyle zincirleme devam ediyor. Belgenin sağlıksız olduğundan habersiz bir mükellefi, bu belgeden sorumlu tutmak, adalet ilkesiyle örtüşmüyor."
"Naylon fatura düzenleyenler durdurulmalı"
Yalçıntaş, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "KOD sisteminin Ocak 2010'dan başlamak üzere değiştirileceği" açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, sistemin revize edilmesiyle mevzuatın farklı yorumlanmasının engellenmesini beklediklerini belirtti.
Naylon fatura düzenleyenleri tespit eden vergi idaresinin, bu durumu, diğer mükelleflerin bilgi alabilecekleri şekilde duyurması gerektiğine dikkati çeken Yalçıntaş, "Böylelikle mükellef, sakıncalı firmalarla ticari faaliyette bulunmaktan kaçınır. Aynı zamanda elektronik altyapı, Türkiye çapında ve iller bazında koordinasyon içinde kayıt dışıyla mücadelede de kullanılmalı" dedi.