Kök hücrede hedef 250 bin bağışçıya ulaşmak

Kızılay kök hücrede 40 bin bağışçıya ulaştı 500 çocuğa umut kapısı aralandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA

ANKARA – Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kan bağışında hedeflerini hızla yakaladıklarını TÜRKÖK projesiyle de kök hücre bağışçı sayısında hızla yukarılara tırmandıklarını kaydetti. 

Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Muhabirleri Derneği (SMD) üyeleriyle biraraya geldi. Kemik iliği nakli olarak bilinen kök hücre uygulamalarında veri bankası oluşturmaya yönelik TÜRKÖK projesi ve kan bağışıyla ilgili gelişmeleri paylaşan Akar, 40 bin kök hücre bağışçısına ulaştıklarını, bu kişulerin yüzde 65’inin 1-25 yaş arasında olması yanında, yüzde 25’inin de kadın olmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. 

500’ü çocuk 800 kişi nakil bekliyor

Kök hücrede kısa süre içinde 40 bin bağışçıya ulaşılmasının sevindirici olduğunu belirten Akar, halen 800 kemik iliği nakli için hasta beklediğini bu kişilerin de 500’ünün çocuk olduğunu hatırlattı. “TÜRKÖK ile nakil sayısını hızla yükseltmek istiyoruz. Uygun kök hücre bulunamadığı için trajik olaylar yaşadık. Buna son vermek için artık bir aracımız var. Yabancı ülkelerden uygun kemik iliği bulmak için veri bankaları tarıyorduk, hastalarımız umutla bekliyordu. Burada herkesin duyarlı olup kök hücre bağışçısı olmasıyla bu olaylara hızla son verebiliriz” dedi. 

Bağışçı olmak çok kolay

Ahmet Lütfi Akar, Kızılay’ın veri tabanını oluşturmada iki kanalı bulunduğunu belirterek, öncelikle kan bağışçılarına aynı zamanda kök hücre bağışçısı olmayı da önerdiklerini, ayrıca doğrudan kök hücre bağışçısı olmak için de başvuru aldıklarını kaydetti. Akar, 40 bin bağışçının 8 bininin doğrudan kök hücre bağışçısı olduğunu, diğerlerinin aynı zamanda kan bağışçısı olduğunu kaydetti. 

Süper Lig dışında bir de kan bağışı ligi var:

Damarlarında takımın rengi akan taraftarlar

Ahmet Lütfi Akar, Kızılay’ın kan bağışı konusunda başarılı bir dönem geçirdiğini belirterek, 2015 hedefi olan 2 milyon 32 bin ünite kan bağışı hedefinin büyük kısmını karşıladıklarını kaydetti. 

Kan bağışçılarının sadece yüzde 9’unun kadın olduğunu belirten Akar, bunun artırılması gerektiğini, hedefin de en az yüzde 25 oranında kadın bağışçıya ulaşmak olduğunu vurguladı. 

Kan bağışçılarının tuttuğu takımlara göre bir “kan bağışı ligi” de yaptıklarını belirten Ahmet Lütfi Akar, taraftarları kan bağışıyla bu yarışa katılmaya çağırdı. Kan bağışçılarından alınan standart bilgiler dışında bir de tuttukları takıma ilişkin kısa gayri resmi form doldurduklarını kaydeden Akar, taraftarları kan vermeye çağırdı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir