Kokoreçten vazgeçemiyoruz

Bir dönem yasaklanması günden gelen ve "milli yiyecek" olarak adlandırılan kokoreç toplumun her kesimin vazgeçemediği aparitif oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN - Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi durumunda yasaklanması gündeme gelen kokoreç, her geçen gün yaygınlaşarak toplumun vazgeçilmez aparatifleri arasına girdi.  

AB'ye uyum sürecinde kapsamında, 1 Ocak 2004 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından büyükşehir ve kent belediyelerine gönderilen genelgeyle işkembe salonları ve kokoreç imalatı için ruhsat verilmemesi istenirken, Sağlık Bakanlığı da aralarında kokorecin de bulunduğu gıda maddelerinin cadde ve sokaklarda satışını yasakladı.  

Anadolu ve Balkanlarda koyunun ince bağırsağından ve bumbardan yapılan şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir yemek çeşidi olan kokoreçe, toplumun son yıllarda ilgisi tüketimi de arttırınca, ürünü satan iş yerleri hızla çoğalmaya başladı ve yasaklar "evrak" üzerinde kaldı. Türkiye de benzer durumu yaşayan Yunanistan gibi, AB'ye sürecinde kokoreçten vazgeçmedi.

Her kesimden tüketen var

Aydın'da kokoreç satışı yapan işletmeci Tekin Çelik, AA muhabirine, vatandaşların bu ürüne ilgi gösterdiğini, müşterilerinin sayısının her geçen dönem arttığını anlattı. Ürünlerinde temizliğe çok dikkat ettiklerini ve bunu bilen müşterilerinin de gönül rahatlığıyla kokoreçi tükettiğini ifade eden Çelik, "milli yiyeceklerimizden" dediği kokoreçin müşterilerinin başında ise memurların, bankacıların ve öğrencilerin geldiğini, her kesimden insanın ürünü tükettiğini bildirdi.

Aydın'ın öğrenci potansiyelinin fazla olduğunu ve özellikle üniversite öğrencilerinin kokoreçi sevdiklerini ifade eden Çelik, "Yasaklanması gündeme gelmeden önce böyle rağbet yoktu. Yasaklanacağı söylenince ilgi arttı. Sadece kokoreç değil, sakatatçılar da işlerden memnun. Ayrıca fiyatların da uygun olması, tüketicinin tercihini etkiliyor" diye konuştu.

Tezgahlarını gündüz ve gece sürekli çalıştırdıklarını belirten Çelik, son dönemlerde gece müşterilerinde önemli bir artış olduğunu kaydederek, "Geceleri daha çok iş oluyor eskiden çorbacılar dolardı şimdi kokoreç dükkanları doluyor" dedi.

Özellikle gece satışları fazlalaştı

Aydın'da 18 senedir tezgahında kokoreç satan Şakir Başaran da, kokoreçin özellikle geceleri çorbaya alternatif olduğunu, eskiden çorba içmeye gidenlerin son yıllarda kokoreçi tercih ettiklerini belirtti. Gıda kodeksine uygunluklarıyla satışlarını arttırdıklarını söyleyen Başaran, şöyle konuştu:

"Standart müşterilerimiz var, çok rağbet görüyoruz. Aile olarak, cemiyet olarak gelenler oluyor. Gıda sektöründe kokoreçin yeri  ve önemi çoğaldı. Kokoreçin yasaklanacağı söylentisi olunca vatandaşlar kokoreçe sahip çıktı."

Babasından devraldığı mesleği 2003 yılından bu yana sürdürdüğünü söyleyen Hasan Karahan ise, yemesini çok sevdiği ürünü sattığı için mutlu olduğunu kaydederken, bir başka satıcı Ümit Tutanç kokoreçin vazgeçilmez tat olduğunu, odun ateşinde pişirdikleri ürünlerinin çok talep gördüğünü, gündüz ve gece müşteriye yeşitmediğini belirtti.  

Kokoreç tüketen müşterilerden Selim Yıldız, yıllardır bu tattan vazgeçemediğini, en kötü ihtimal haftada bir gün mutlaka kokoreç tükettiğini söyledi. Kadir Alay da  uzun yolculuklar sırasında özellikle Aydın'a geldiğinde mutlaka kokorecin tadına baktığını belirtti.

Kokoreç tüketicileri, AB uyum sürecinde bu tattan vazgeçilmek yerine bir standart getirilmesinin daha doğru bir yaklaşım olacağını belirtti.  

 

Bu konularda ilginizi çekebilir