Kombassan, 5 yılda 2 kat büyüyecek
1989 yılında kurulan Kombassan Holding, hisselerini Borsa'ya kote etmeye hazırlanıyor.
Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
İSTANBUL - Türkiye'de 11 ilde 30 işletme ile faaliyet gösteren72 bin ortaklı Kombassan Holding, hisselerini İMKB'ye kote etmeye hazırlanıyor. Şuanda SPK'dan onay bekleyen holding, 2013-2014 yıllarında da grubun diğer şirketlerini halka açacak. 85 milyon 400 bin lira ödenmiş sermayesi ve 1 milyar 30 milyon TL cirosu olan şirketin 5 yıllık hedefi ise; ciroda iki kat büyümek.
Kombassan Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Aydemir, 2007 yılında yönetim değişikliği sonrasında yeni yol haritası çizildiğini ve İMKB'ye kotasyon kararı alındığını belirterek, "Biz yüzde 100 halka açık şirketiz. Halka açık şirketlerde ortakların ilk beklentisi kar payı ve temettü almaktır. Kote etmeden biz bunları yapamıyorduk. İMKB'ye müracaatımızı yaptık, SPK'dan birkaç hafta içinde onay bekliyoruz. Yılın ikinci yarısında işlemlerin tamamlanmasını bekliyoruz. Eylül-ekim gibi kote işleminin bitmesini öngörüyoruz. 72 bin ortağın 42 milyon 700 bin hissesi sisteme girecek" diye konuştu. İşletmeyi büyüterek iyi bir temettü politikası benimseyeceklerini ifade eden Aydemir, 2013-2014 yıllarında da grubun öne çıkan şirketlerini halka açacaklarını anlattı. Aydemir, enerji sektörüne girmeyi hedeflediklerini de dile getirdi.
53 milyon liralık yatırım, yüzde 15 büyüme hedefi
Gıda ve havyancılık, kağıt-karton, inşaat ve yapı elemanları, makina grubu, turizm ve otelcilik olmak üzere 5 ana sektörde 5 yılda bazı şirketlerini öncü hale getirmeyi ve 1 milyar 30 milyon lira olan cirosunu ikiye katlamayı hedeflediklerini kaydeden Aydemir, 25 milyon ciroya sahip oldukları rulman satışında da 5 yılda 1 milyar dolara çıkmayı öngördüklerini söyledi. 2012 yılında 140 milyon lira kar hedeflediklerini ifade eden Aydemir, holdingin hedeflerini şöyle özetledi: "Halen 6 bine yakın direkt personel istihdam eden grubumuz 2011 yılında gerçekleştirilen 1 milyar 30 milyon TL cirosunu 2012'de 1 milyar 150 milyona çıkarmayı hedefliyor. 2009 yılında 4 bin 800 civarında olan toplam çalışan sayımız yaklaşık % 25 artarak 2012'de 6 bine ulaşmış olup, bu doğrultuda mevcut üretim kapasitelerinin artırılmasına paralel olarak personel istihdam oranında da artış gerçekleşmesi beklenmektedir. 2012'de ciroda yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz. 2012 yılında toplam 53 milyon liralık kapasite yatırımı yapıyoruz."
Ortaklardan çıkış beklemiyoruz
Aydemir, 72 bin ortağın yaklaşık yüzde 2'sinin dava açtığını belirterek, 'Biz, bunu karşılayacak güçteyiz. Bu kişilerle anlaşıp, ödemelerini yapıyoruz" dedi. 72 bin ortağın ağırlıkta Almanya olmak üzere İsviçre ve Hollanda'dan olduğunu ifade eden Aydemir, söz konusu ortaklarda kotasyon sonrasında çıkış bekliyor musunuz sorusuna ise, "Olabilir, daralan satabilir. Ama biz çıkış beklemiyoruz" dedi.
Şehir otelciliğinde büyüyeceğiz
Muzaffer Aydemir, şehir otelciliği kapsamında büyük illerde yeni tesisler açmayı hedeflediklerini kaydederek, "Bera Otel ünvanıyla 5 yıldızlı 3 otelimiz bulunuyor. İkisi Konya'da biri Antalya'da. Antalya'daki otelimiz bin yataklı, 330 odalı. Ankara, İstanbul, İzmir'de otel açmak istiyoruz" dedi.
[PAGE]
YATIRIMLAR
HİNDİSTAN'TA YENİ TESİS
Vaslui Eyaletinin en büyük, Romanya'nın rulman üretiminde ikinci en büyük firması olan S.C. Rulmenti Barlad SA, Hindistan'da yeni bir tesis için çalışmalara başladı. Romanya, Macaristan ve ülkemizde Düzce'deki tesislerinde KRS, URB, URBD, FRB ve ART markaları ile üretim yapan S.C. Rulmenti SA'nın ilk etapta 10 milyon dolar yatırım yapılan Hindistan'daki rulman fabrikasında toplam yatırımın konjonktüre uygun olarak daha da büyütülmesi hedefleniyor. 2013 yılında faaliyete geçmesi planlanan işletme, Çin'de yıllık 3 milyar doları bulan rulman pazarında önemli bir pay almayı hedefliyor. Üretiminin yüzde 97'sini ihraç eden S.C. Rulmenti Barlad SA bu yatırımın ardından Güney Amerika kıtasında Brezilya, Arjantin ya da Şili'de yatırım yapmayı planlıyor. Beş yıl içinde Singapur'a da bir fabrika kurmayı planlayan S.C. Rulmenti Barlad SA, 2023'te ise 1 milyar dolar ciro ve dünyanın 10 ayrı noktasında üretim yapan bir grup olmayı hedefliyor.
DİVAPAN'DA 60 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Düzce'de ahşap yapı elemanları alanında MDF ve MDF Lam üreten Divapan'da 2011 yılında başlayan ve devam eden yeni ana üretim hattı yatırımımız için bugüne kadar yaklaşık 30 milyon lira kullanılmış, 2013 yılında tamamlanması planlanan yatırımın toplamda 60 milyon liraya ulaşması bekleniyor.
KARTON'DA İLAVE YATIRIM
Tekirdağ Muratlı'da karton üretimi yapan Muratlı Karton tesisimizde yaklaşık maliyeti 150 milyon Euro'yu bulan ilave bir yatırım planlanıyor. Bu yatırımın 2014 yılı itibariyle faaliyete başlaması hedefleniyor.
KUTU ÜRETİM TESİSİ DEVREDE
Konya'da kurulu Kombassan'ın ilk yatırımı olan ve Türkiye'de 1. Hamur kağıt üreten 4 tesisten biri olan Kombassan Kağıt'ta makine yenileme ve kapasite artırımı yatırımları devam ediyor.Kombassan Kağıt devam eden yatırımlarıyla karton ve mikrodalga oluklu kutu ambalaj imalatına ilave olarak (Konya'da ve İstanbul Güneşli'de üretimini sürdürmekte), baskı kalitesini ve hızını artırma amacıyla, saatte 15.000 tabaka baskı yapabilen 6 renk+dispersiyon laklı ofset baskı makinelerini işletmesine kazandırdı. Yapılan bu değişikliklere paralel olarak, ürünlerin geçtiği aşamalarda ihtiyaç duyulan UV-lak makineleri, kutu kesim makineleri, kutu katlama-yapıştırma makineleri ve palet çevirme/havalandırma makineleri ile parkurunu genişletti. Kombassan Kağıt'ın son bir yıl içerisinde gerçekleşen yatırımlarının tutarı 24.5 milyon TL olup, 2012 yılından itibaren 6 milyon Euro'luk yeni tevsi yatırımlar hedefleniyor. Ayrıca, mevcut karton kullanma kapasitesini, yaklaşık 12 bin ton seviyesine çıkaran Kombassan Kağıt, komple bir karton ambalaj ve ofset baskılı sıvamalı kutu üretim tesisini de işletmeye kazandırmış oldu.
KONGAZ ÜRETİM TESİSİ AÇACAK
İç Anadolu Bölgesi'nde tüp gaz, otogaz, dökme gaz, alanlarında faaliyet gösteren Kongaz mevcut tesislerine ilave olarak Burdur'a yeni LPG Tüp dolum tesisi yatırımına başlamış ve 2012 yılı içerisinde burada da üretime geçmeyi hedefliyor. Yeni tesisi ile ulusal alanda faaliyet gösterme hakkına kavuşacak olan Kongaz, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin farklı bölgelerinde üretim tesisi açmayı planlamaktadır.
Öte yandan, Aydın ve Aksaray'da Hisar markasıyla Kalsit üreten Hisar Madencilik, Niğde'de yatırım tutarı 5 milyon TL'yi bulan, yeni bir kalsit üretim tesisi çalışmalarına başlamıştır. Hisar Madencilik, mevcut 9 bin ton olan üretimini yeni tesisle birlikte yaklaşık 15 bin tona çıkarmayı hedefliyor.
1300 BÜYÜK BAŞ HAYVAN
Kombassan'ın gıda alanındaki yatırımlarından olan Komgıda, Golda ve Melda markaları ile ürettiği makarna, bisküvi, un, irmik ve bakliyatın yanı sıra 2011 yılında başlattığı değeri bugün itibariyle 12 milyon TL'yi bulan yeni hayvancılık tesisleri yatırımıyla bölgede bu alanda söz sahibi olmayı hedefliyor. Tesislerinde halen 1300 civarında büyükbaş hayvan bulunan Komgıda, kapasitesini kademeli olarak artırarak süt ve süt ürünleri sektöründe önemli aktörlerden olma yolunda.
Bu arada, PVC sektöründe Konya'da toplam 135 bin metrekare alanda PVC Profil, PVC Profil'den mamül Kapı Pencere, Isıcam (Çiftcam) üretimi yapan Kompen, kapasite artımı için 3 milyon TL üretim hattı yatırımı ile 1 milyon TL tutarında makine yenileme ve demirbaş yatırımını hedefliyor.
Yurtiçi ve dışında 18 şirket ve 30 işletme
• 2011'de 1 milyar TL'nin üzerinde ciroya ulaşıldı.
• 6000'e yakın (5791) çalışanı mevcut.
• Dolaylı olarak 15 bin kişiyi istihdam ediyor. (Bayi, tedarikçi vb.)
• 72 bin ortağı var.
• 2012 yılı ciro hedefi 1 milyar 150 milyon TL.
• Yüzde 10 civarında karlılık hedefliyor.
MARKALAR
• PVC Pencerede - Kompen
• Makarna ve gıdada - Golda ve Melda
• Su da - Kardelen
• Vinçte - Acar
• MDF'de - Divapan
• Otelcilikte - Bera
• Rulmanda - URB, ART