Komisyon ile karşılıklı bilgilendirme olacak

Başbakan Yardımcısı Atalay, çözüm süreciyle ilgili önemli bir konuda Meclis'in katkılarının alınmasının önem taşıdığını belirterek "Komisyon ile bilgilendirme konusu olacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, "Terör sorununun çözümüne yönelik sürecin bütün boyutlarıyla değerlendirilmesi, Meclis'in ve toplumun bilgilendirilmesi" amacıyla Meclis Araştırma komisyonu kurulmasına dair görüşmelerde Hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, bu komisyon vasıtasıyla hem Meclis'in bilgilendirileceğini ve hem de katkısının alınacağını söyledi.

Meclis'te siyasi partilerin çözüm sürecinde desteklerinin alınması için her zaman büyük bir gayret içinde olduklarını dile getiren Atalay, "Ama maalesef bu gayretimiz bugüne kadar karşılık bulmadı" dedi.

Dünya örneklerine bakıldığında terör gibi büyük sorunların partiler üstü görüldüğünü, iktidar ve muhalefetiyle birlikte mücadele edildiğini ifade eden Atalay, bu sorunları çözen bütün ülkelerde iktidar ve muhalefetin yakın işbirliği yaptığını kaydetti. Atalay, "Birbirini suçlama yerine mümkün olabildiğince paylaşarak, tekliflerini ortaya koyarak... Hatta en büyük çözümleri getiren ülkelerde muhalefet bu konuları iç siyaset malzemesi bile yapmamıştır" diye konuştu.

 AK Parti olarak bu işbirliğini arzu ettiklerini ve hep bunun arayışı içerisinde hareket ettiklerini söyleyen Atalay, gerekirse Meclis'i Genel Görüşme çerçevesinde de bilgilendirmeye de her zaman açık olduklarını dile getirdi. Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"30 yıldır devam eden Türkiye'nin en önemli sorunu olan bu sürece ilişkin komisyon kurulmayacaksa başka hangi amaçla komisyon kurulabilecektir? Böyle önemli bir konuda Meclis'in değerlendirme, teklif ve katkılarının alınması büyük önem taşımaktadır. Kurulacak komisyon ile karşılıklı bir bilgilendirme de söz konusu olacaktır. Bu bakımdan Hükümet olarak bu komisyona çalışmaları esnasında her türlü yardım ve destek sağlanacağına emin olunmalıdır.
Komisyon aracılığıyla çözüm sürecinin farklı aşamalarıyla ilgili Meclis'i ve milletvekillerimizi bilgilendirme imkanını da bulmuş olacağız. Çözüm sürecinde bu konuda söyleyecek sözü olan her bir vatandaşımızın sözünü duyurması bizi güçlendirecek ve ülkemizin sahip olduğu kültüre zenginliğin sisteme yansımasını sağlayacaktır. Bu nedenle bu komisyonun oluşturulması çözüm sürecinde ileriye doğru attığımız bir adım olacaktır.
Bu sorun sadece iktidarın sorunu değil Türkiye'nin sorunudur. Bu nedenle bütün siyasi partilerin, sivil toplum kuruluşlarının, meslek kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin çözüm sürecine ilişkin olumlu katkı vermelerini bekliyoruz."