Komisyon önerisi reddedildi

Son günlerde tırmanan terör saldırılarıyla ilgili CHP'nin isteği üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi, olağanüstü toplandı. CHP'nin terör olayları için komisyon önerisi reddedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM, CHP'li Meclis Başkanvekili Şafak Pavey'in başkanlığında toplandı. Toplantıda, CHP'nin "Toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınmasıgereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergesi" görüşüldü. CHP'nin komisyon kurulması önerisi reddedildi.

Arınç: Türkiye'nin son şansı

İlk sözü hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç aldı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, son yaşanan saldırıların ardından çözüm sürecinin isminin ve şartlarının değiştirilebileceğini ama bunun Türkiye'nin son şansı olduğunu ve mutlaka devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Meclis Genel Kurulu'nda hükümet adına konuşan Arınç, "Örgütün (PKK) süreci istismar ettiği görülmektedir. Çözüm  süreci konusunu ağızlarında sakız gibi  çiğneyenler başından beri bu süreci istismar etmiştir. Bu konuda CHP ve MHP'den gelen eleştiriler büyük ölçüde haklıdır. Gelinen noktada çözüm sürecinin ismi de şartları da değiştirilebilir ama bu Türkiye'nin son şansıdır" dedi ve çözüm sürecinin mutlaka devam etmesi gerektiğini söyledi.

Baydemir: Meclis isterse savaş 48 saatte durur

Ardından HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir aldı. Baydemir, konuşmasından "Meclis isterse bu savaş 48 saat içerisinde durur" dedi.

Baydemir'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Yaşamış olduğumuz acıların son acılar olmasının temennisinde bulunuyoruz. HDP olarak bu toplantıya dahlimiz bir daha bu ülkede tek bir insanımızın çatışma ortamı içerisinde yitirmemesinin pratiği olacaktır. 

Bir kez daha hepinizin vicdanına çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer bu Meclis AKP'si, CHP'si, MHP'si ve HDP'siyle tek bir kardeşimizin yaşamını yitirmesini istemiyorsak adres burasıdır. Milletin iradesi burada tecelli etmiştir. 

İnsani sorumluluğumuzun gereği olarak bu çatışmalara dur diyelim. Çatışmasızlık ortamının kıymetinin ne kadar değerli olduğunu bugün daha iyi idrak edebiliyoruz. Bugünü tarihi bir güne dönüştürmenin arifesindeyken bu şiddet sarmalı neden başladı bunu masaya yatıralım. 

AKP iktidarı barışı etkin bir şekilde yönetebilmiş olsaydı bugüne kadar 1 kez değil onlarca kez şiddetin bütün argümanları devre dışı kalacaktı. Ama maalesef AKP hükümeti iktidarın kirletilmesinden dolayı büyük bir kan kaybetti. Hükümet 1993'lerin ve cumhuriyet tarihindeki diğer hükümetlerin refleksine geri döndü. 

Milliyetçi dalga yaratarak HDP'nin baraj altında kalmasını sağlayacak bir politika yapılıyor. İktidar olma uğruna bugün Türkiye'nin dört bir yanına cenazelerin gitme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bugün yapılması gereken barış zeminine dönüş konusundan başka yapılacak bir şey yok. 

Yaşatılan saldırılar, partimize yöneltilen saldırılar... Bunlar etkin bir şekilde soruşturulsa ve üzerine gidilmiş olsaydı emin olun ki Suruç'taki katliamı toplum yaşanmamış olacaktı.

Bir kez daha ya Rab tek başına iktidar olma uğruna canlar toprağa gömülüyor, defnediliyor. Bütün dünya iktidarları bir sivilin yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun. Bizim yapmamız gereken kin ve öfkeyle yanıt vermekle hiçbir sorunu çözemeyeceğiz. Gelin elele vererek bu toplumun bir tek ferdinin bile hayatını kaybetmeyeceği bir geleceği birlikte inşa edelim. Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın yapmış olduğu konuşma, barışa suikast girişimidir.

Gelin HDP olarak şiddet kimden gelirse gelsin, hep birlikte sizin savaş yapmanıza izin vermeyeceğiz diyelim. Savaşa karşı bir barış cephesinde buluşalım. Toprağa düşen canlardan sorumluyuz, gelin elele verelim. Bu coğrafya bin yıldır ittifaklarla ayaktaydı. Bu meclis evet derse, AKP grubu olmak üzere, vallahi billahi bu savaş 48 saat içerisinde durur. 

Özçelik: IŞİD'e göz yumma politikası devam ettirilemez

Önerge sahibi CHP adına söz alan Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik ise gelinen noktada Türkiye'nin İD politikasının devam ettirilemez olduğunu söyledi.
Özçelik, "Işid yaralıları Türkiye'de tedavi edildi. Örgüt Türkiye'de kendisine hiçbir tedbir konulmaksızın lojistik hücrelerini kurdu. Türkiye'den 10,000 savaşçı devşirdi.
Türkiye'de iki lanetin (PKK ve İD) eylemleri ile karşı karşıyayız. Artık IŞİD'e göz yumma politikası devam ettirilemez. Bu örgütle  mücadelede  ciddi zaafiyetimiz var" dedi.
Çözüm sürecinin Meclis çatısı altında devam ettirilmesini isteyen Özçelik, CHP'nin verdiği araştırma komisyonu kurulması önerisinin kabul edilmesi çağrısı yaptı.


Özdağ: HDP'nin barış çağrısı sahte

MHP adına konuşan Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ ise HDP'nin sahte barış çağrılarına inanmadıklarını söyleyerek, "PKK'nın çatışmasızlıktan anladığı 'devlet güçleri alanı bize bıraksın, biz öldürmeye devam edelim' anlayışıdır" dedi. Özdağ, MHP olarak terör sorununa çözüm önerilerinin tüm güvenlik güçlerinin koordinesinde etkili ve stratejik bir mücadele olduğunu belirtti.

Özdağ, AKP hükümetini şimdiye kadar izlediği çözüm süreci politikası nedeniyle eleştirerek, "Cumhurbaşkanı 'açılım bitti' derken, Başbakan Davutoğlu sürecin devam ettiğini söylüyor" dedi.