Komisyon, Yazıcıoğlu'nun kaza yerini inceleycek

Kurtarma Çalışmalarına katılan Necmettin Güneş "Organize çalışma yapılabilseydi rahmetli Yazıcıoğlu en geç 2 saat içinde bulanabilirdi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - BBP eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili olarak kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, 11 Haziran Perşembe günü kazanın olduğu yerde incelemelerde bulunacak.

AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut başkanlığında toplanan TBMM Araştırma Komisyonu, BBP tarafından görevlendirilen ve kazanın olduğu günden bir gün sonra arama kurtarma çalışmalarına katılan İnşaat Mühendisi Necmettin Güneş ve özel bir şirkette görevli Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak'ı dinledi.

Sadık Yakut, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, komisyona verilecek eksik bilgileri ilgili kurumlara sorarak değerlendireceklerini söyledi. Perşembe günü Kahramanmaraş'a giderek, olay yerinde incelemelerde bulunacaklarını belirten Yakut, orada arama ve kurtarma çalışmalarına katılan köylüleri, emniyet müdürünü ve diğer ilgili kişileri dinleyeceklerini ifade etti. Yakut, çalışmalarının 13 Haziran Cumartesi günü sona ereceğini bildirdi.

Bundan sonra meydana gelebilecek uçak ve benzeri kazalarda nasıl tedbirlerin alınacağı, ilgili kurum ve kuruluşların nasıl görev yapacağına ışık tutmak istediklerini ifade eden Yakut, komisyonun çalışmalarının sonunda hazırlayacağı raporu, TBMM Başkanlığına sunacağını kaydetti.

Necmettin Güneş de bölge ile ilgili yaptıkları çalışmaları komisyona ilettiğini söyledi. Güneş, kaza anında ve sonrasında arama ve kurtarma çalışmalarına yönelik organizasyonun sağlanamadığını iddia ederek, "Organize çalışma yapılabilseydi rahmetli Yazıcıoğlu en geç 2 saat içinde bulanabilirdi" diye konuştu.

Almanya'ya geliş sebebimiz helikopter faciasının kaza olup olmadığını öğrenmek

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Şanverdi, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasının gerçekten kaza olup olmadığını araştırmak amacıyla Almanya'ya geldiklerini söyledi.

Şanverdi, bugün Frankfurt kenti yakınlarındaki Mörfelden-Walldorf kasabasında bulunan Walldorf Albatros Airport Hotel'de basın toplantısı düzenleyerek, helikopter parçalarını araştırılması amacıyla Almanya'nın Baden-Baden kentindeki Motorflug adlı şirkete getirdiklerini belirtti.

"Almanya'ya geliş sebebimiz, helikopter faciasının gerçekten bir kaza olup olmadığını öğrenmek" diyen Şanverdi, Almanya'daki araştırmaların 21 haziranda tamamlanmasından sonra temmuz ayında İngiltere'ye de gideceklerini ve bu ülkedeki incelemeleri yerinde izleyeceklerini söyledi.

Buradaki araştırmalardan sonra Kanada ve ABD'ye de geçeceklerini ifade eden Şanverdi, helikopterlerin "kara kutuları" niteliğindeki GPS aletlerinin çözümü için ABD'ye gideceklerini anlattı.

Ulaştırma Bakanlığının kendilerine verdiği bilgide, helikopterin bulunduğu yeri gösteren ELT aletinin çalıştığını bildirdiğini belirten Şanverdi, aletin kazadan sonra neden sinyal vermediğini sormaları üzerine  ELT'nin anteninin kırılmış olduğunun kendilerine aktarıldığını kaydetti.

Bir soru üzerine ELT'nin, anteni kırık bile olsa sinyal vermeye devam ettiğini söyleyen Şanverdi, aletin Türk Telekomu'na kayıtlı olmadığını ifade etti.

Şanverdi, enkaz yerinin iyi şekilde kontrol altına alınamadığını da savundu.