Komisyonun ikinci toplantısı 24 Ekim'de

Yeni anayasa çalışmaları kapsamında oluşturulan Uzlaşma Komisyonu'nun ilk toplantısı yapıldı. Komisyonun ikinci toplantısı 24 Ekim Pazartesi günü yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yeni anayasa çalışmalarını yürütecek olan Uzlaşma Komisyo'nun ilk toplantısı sona erdi. TBMM Başkanı Çiçek, Komisyon bünyesinde oluşturulan 4 kişilik alt komisyonun, 24 Ekim Pazartesi gününe kadar çalışma usul ve esaslarıyla ilgili bir taslak hazırlayacağını söyledi.

Toplantıya, AK Parti'den Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP'den Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Konya Milletvekili Atilla Kart, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, MHP'den Antalya Milletvekili Tunca Toskay, Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, Konya Milletvekili Faruk Bal, BDP'den Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, hem kendisi için hem komisyonda görev yapacak arkadaşları için heyecanlı ve tarihi bir gün olduğunu söyledi.

"Siyasi hayatımızın en heyecanlı, en önemli günlerinden birini yaşıyoruz" diyen Çiçek, şöyle devam etti:

"Meclis başkanı sıfatı ve komisyon üyeleri olarak bu çalışmayı birlikte yürütmek hepimiz için büyük bir onurdur diye bu konuşmaya başlamak istemiştim, öyle yazdım. Ancak yaşadığımız üzücü olaylar, yaşadığımız sıkıntılar ve acılar maalesef, bu sevincimizi büyük ölçüde gölgeledi. Bu olaylar ne kadar yürek yakıcı olursa olsun, gelişen şartlar ne kadar bu çalışmamızı zorlaştırırsa zorlaştırsın, girdiğimiz bu yoldan dönmek de yok."

Çiçek, komisyonun oluşmasına katkı veren başta siyasi partilere, genel başkanlara süreçte kendilerine destek, cesaret ve katkı verecek herkese işin başında şükranlarını sunduğunu söyledi.

"Sürece zarar verecek davranışlardan uzak kalacağız"

Çiçek'in konuşmasının ardından ilk konuşmayı, AK Parti Grubu adına Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin yaptı. Şahin, gelinen noktanın, demokrasi için umut verici bir gelişme yaşandığına işaret ederek, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı bulunduğunu, yeni anayasayı yapacak tek organın TBMM olduğunu belirtti.

Şahin, politika yapmak için değil, milletin beklediği çağdaş, yeni anayasa için burada olduklarını vurgulayarak, buna zarar verecek her türlü davranıştan uzak kalacaklarını söyledi.

CHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Atilla Kart, tutuklu milletvekiller konusunun, önemli bir eksiklik olduğunu savunarak, bunun mutlaka çözüme ulaştırılması gerektiğini bildirdi. Kart, AK Parti'nin bu konuda iradesini ortaya koymasının, TBMM Başkanı'nın da çalışmalarına destek sağlayacağını ifade etti.

"İlk üç madde korunmalı"

Anayasa uzlaşma Komisyonu üyesi, MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise ilk 3 maddeyi koruyan, devleti ile milleti barıştıran, demokrasi ile Cumhuriyeti bağdaştıran bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Din ve vicdan hürriyeti ile laiklik kavramını bağdaştıran bir anayasaya ihtiyaç var." dedi.

Komisyonun BDP'li üyesi Batman Milletvekili Ayla Akat Ata,  bugün atılan bu adımın, siyasi çözümün ilk adımı olarak gördüklerini ifade etti. Ata, geçmiş yasama döneminde parlamentoda Kürt sorunu tartışılmış olmasına rağmen halen ölümlerin olmasının, siyasetin çözüm bulunamamasından kaynaklandığını öne sürdü.

İkinci toplantı 24 Ekim'de

Toplantının bitiminde gazetecilere açıklama yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan 4 kişilik alt komisyonun, 24 Ekim Pazartesi gününe kadar çalışma usul ve esaslarıyla ilgili bir taslak hazırlayacağını söyledi.

Çiçek, bugünkü toplantıda Komisyonun çalışma usul ve esaslarıyla ilgili genel değerlendirme yaptıklarını bildirdi. "Bu değerlendirmeyi detaylandırmak gerekiyor. Onun için de her siyasi partiden birer arkadaşımızdan oluşan 4 kişilik bir komisyon kurduk" diyen Çiçek, Komisyonda AK Parti'den Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, CHP'den Konya Milletvekili Atilla Kart, MHP'den Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk ve BDP'den Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın yer aldığını kaydetti.

Bu komisyonun 24 Ekim Pazartesi günü saat 14.00'e kadar hazırlayacağı taslağı üst komisyona sunacağını belirten Çiçek, bundan sonraki toplantıyı 24 Ekim Pazartesi günü yapacaklarını bildirdi.

Basından ricada bulundu

TBMM Başkanı Çiçek, bu süreçte basından bazı ricaları olduğunu kaydederek, "Bu süreçte birinci derecede komisyon üyeleri görevli ve sorumludur. Ama en az bizim kadar da medyamızın sorumluluğu ve verebileceği pozitif katkılarının olduğunu düşünüyoruz. Oradaki 12 arkadaştan 'içeride ne konuşuldu, ne oldu' tarzındaki bilinen usul ve üsluptan vazgeçmeniz gerekiyor. Çünkü, biz bu toplantıların sonunda...Bugün ilk açıklamayı ben yapıyorum, bundan sonra nasıl olacaksa orada varılan karar çerçevesinde elbette sizi bilgilendireceğiz.

Bu konularda ilginizi çekebilir