Komşulardan 40 ton altın geldi

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Irak, İran, Suriye, Yunanistan gibi komşu ülkelerden Türkiye'ye kolye, yüzük ve küpe gibi ziynet takılarından oluşan 40 ton hurda altın girişinin olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL - İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı ve Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, Irak, İran, Suriye, Yunanistan gibi komşu ülkelerden Türkiye'ye kolye, yüzük ve küpe gibi ziynet takılarından oluşan 40 ton hurda altın girişinin olduğunu söyledi. 
 
ANKA'ya konuşan Yıldırımtürk, altın ve para piyasalarını değerlendirirken, geçen haftayı 1.7940 dolara kadar gerileyerek kapatan altının ons fiyatındaki bu düşüşün, iç piyasada 24 ayar külçe altının gram satış fiyatında yüzde 2'lik kayba neden olduğunu söyledi. Altın fiyatlarındaki gerilemeyi Yıldırımtürk, "Avrupa'da iyimserliğin yükselmesi, petrol fiyatlarında yükselişin hız kesmesi ve ABD'de Başkanlık seçimlerinde Obama'nın anketlerde öne geçmesi, altın fiyatlarındaki yükselişin hız kesmesinin etkenleri" diye açıkladı. 
 
Spekülatörlere değil, borç ödemesine gidebilir 
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke'nin, ABD'deki parasal genişlemenin gelişen piyasalara olumsuz yansımayacağını söylemesinin de piyasalara olumlu yansıdığını belirten Yıldırımtürk, bu açıklamayı, "Demek ki nakit olarak böyle bir para hemen değil, tahvil alımı ile verilecek. Bu parasal genişleme ile mortgage borçlarının ödemesi için bir eğilime girilecek, spekülatörlerin elindeki paraya ilave olmayacak diye düşünüyorum" şeklinde değerlendirdi. 
 
Altında yükseliş sürecek
ABD'de seçim anketlerinin devam edeceğini ve bu süre içerisinde altın fiyatlarındaki yükselişin çok da sürpriz olmayacağını belirten Yıldırımtürk, "Altının ons fiyatında 1.775 doları görebiliriz" dedi. Bu yükselişte nakit ihtiyacından kaynaklanan hurda altın bozdurmalarının da etkisi olabileceği değerlendirmesinde bulunan Yıldırımtürk, özellikle altın bozdurmak için komşu ülkelerden Türkiye'ye hurda altın girişi olduğuna dikkat çekti. 
 
Ziynet olarak 40 ton hurda altın
Nakit ihtiyacı dolayısıyla özellikle Irak, İran, Suriye, Yunanistan gibi komşu ülke halklarının fiziki altın sattığını ve bu altınların Türkiye'ye girdiğini gördüklerini açıklayan Yıldırımtürk, bu şekilde 40 ton altın girişinin olduğunun hesaplandığını bildirdi. Bu altınların İstanbul Altın Borsası'nda rafine edildiğini belirten Yıldırımtürk, "Kolye,yüzük, bilezik gibi hurda altınlar ülkemize gönderiliyor. Bu altınlar İstanbul Altın Borsası'nda dört saatte rafineri edilerek külçe altın haline getiriliyor. İsviçre'ye göre ons başına 3 dolar altında işlem görerek rafineri edilebiliyor. Bu şekilde ülkemize sürekli hurda girişi var ve dünya standartlarında rafineri ediliyor. Burada rafine edilerek külçe haline getirilen altınları o ülkelerin zenginleri orijinal olarak alıyorlar" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir