Komutanlara yüce divan yolu açıldı

Anayasa değişikliğinin 18. ve 19. maddesi kabul edildi. Genel Kurul’da AK Parti ve CHP vekilleri arasında gerginlik yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – TBMM Genel Kurulunda, kuvvet komutanlarına yargı yolunu açan 19. madde ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev sürelerini düzenleyen 18. madde kabul edildi. Öte yandan 18. Madde görüşmeleri esnasında CHP’li Nur Serter ile AK Parti’li Suat Kılıç arasında söz düellosu yaşandı. CHP’liler “Özgür iradenizle oy kullanmıyorsunuz" derken, AK Partililer de CHP’lileri aynı şekilde suçladı.

CHP’li İsa Gök'ün “Dün kutlama yaptınız. HSYK geçerse havaii fişek mi atacaksınız?12 Eylül darbecilerinden daha çok lanetleniyorsunuz. Lanetlisiniz" demesi Genel Kurul’daki tansiyonu iyice yükseltti.

Gök’e cevap vermek için kürsüye gelen AK Parti’li Nurettin Canikli, “Biz lanetlenmiyoruz. Halktan yeterli oyu aldık, lanetli bir parti bu kadar oy olmaz. Lanetli bir parti görmek istiyorsanız aynaya bakın" dedi.

19. madde kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğinin 2. turunda, teklifin 19. maddesi 70 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi. 

Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 70 ret oyu kullanıldı; 1 oy da boş çıktı.

Teklifin 19. maddesiyle Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkilerini düzenleyen 148. maddede değişiklik yapılarak, kişisel başvuru hakkı tanınıyor. Ayrıca, Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanının da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanması hükme bağlanıyor.

Birinci turda, teklifin 19. maddesine ilişkin gizli oylamaya 407 milletvekili katılmış; oylamada 337 kabul, 69 ret oyu kullanılmış; 1 milletvekili de çekimser kalmıştı. 

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, gizli oylama sonuçlarını açıkladıktan sonra birleşime bir süre ara verdi.

18. madde kabul edildi

Bu arada teklifin 18. maddesi 71 ret oyuna karşı 337 oyla kabul edildi.  Genel Kurulda gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.

Teklifin 18. maddesiyle Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev sürelerini düzenleyen 147. maddede değişiklik yapılıyor. Bu kapsamda Anayasa Mahkemesi üyelerinin görev süresine 12 yıllık limit getiriliyor.

Birinci turda, teklifin 18. maddesine ilişkin gizli oylamaya 406 milletvekili katılmış; oylamada 335 kabul, 70 ret oyu kullanılmış; 1 oy da boş çıkmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir