Konya, ihracat potansiyelini iyi değerlendirmeli

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali AKIN / Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı

Konya sanayisi 1950'li yıllarda başladığı istikrarlı yürüyüşünü dünya pazarlarına yaptığı isabetli açılımlarla devam ettiriyor. Küresel ekonomik bunalımının tüm dünyayı sardığı günümüz koşullarında finans, bankacılık sektörünün  faiz sarmalına karşı mesafeli bir duruş sergileyen, büyük borçlar altına girmeyen Konya, böylece bu büyük sarsıntıdan da en az hasarla kurtulmayı başardı.

Özellikle son dönemde yeni pazarlara yaptığı açılımlarla adından sıkça söz ettiren Konya, Afrika ülkelerindeki ticari ilişkilerini de gün geçtikçe güçlendiriyor. Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) olarak bu alandaki girişimlerimizin meyvelerini toplamaya başladık. Afrika'nın ticari potansiyelinin Konyalı işadamlarına yeni fırsatlar sunduğu bir gerçek.

Bugün gelinen noktada yüzlerce ülkeye, binlerce ürün grubunda ihracat yapan Konya sanayisi, yeni açılımlarla yeni pazarlara yelken açıyor. İhracat rakamları her geçen gün yükselen Konya ekonomisi, büyük bir potansiyel taşıyor.

Türkiye'nin küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) cenneti olarak adlandırılan Konya, 2008 yılında 142 ülkeye ihracat gerçekleştirdi. Bu başarı Konya ticaret ve sanayisinin tarihindeki en büyük büyümenin ifadesidir. Ancak biz biliyoruz ki Konya çok daha görkemli başarılara imza atacak kapasite gücüne sahiptir. Konyalı firmaların dünyaya açılması ve yeni pazarlar bulması için tüm Konya'nın gösterdiği çaba, inanıyoruz ki katlanarak devam edecek.

Konya'ya kazandırılan uluslararası fuar merkezi bu girişimlerin en güzel örneği konumunda. İş dünyası için dünyaya açılımın ilk şartı olan fuarlarla Konya artık bir fuar şehri olarak anılmaya başlandı. Burada düzenlenen fuarlar Konyalı firmalarımıza dünyaya açılma vizyonunu sunmaktadır. Son yıllarda ilimizde dış ticaret eğitim seminerlerinin yaygınlaşması sayesinde  bu konuda eksiklik duyulan kalifiye eleman ihtiyacı da karşılamakta.

AKTİSAD olarak Konya'nın bu yükselişini yenilenen vizyonumuzla taçlandırmak arzusundayız. İş dünyası kapsamındaki sivil toplum kuruluşları arasında hem üye sayısı, hem de dünyaya açılım yönüyle atılım içinde olan derneğimiz, yeni dönemde de işadamı ve sanayicilerimize yeni ufuklar göstermeye devam edecek.

Anadolu'nun kalkınmada öncü şehirlerinden olan Konyamızın, önümüzdeki yıllarda büyük atılımlarla ihracat alanında adından sıkça söz ettireceğine ve küresel bir ticari aktör olarak dünya pazarlarında müstesna bir yer edineceğine inancımız tam. Bütün bu gelişmelerin ışığında Konya'nın ekonomi alanındaki özellikle ihracatla ilgili büyük potansiyelini çok iyi değerlendirmesi  gerekiyor.