Konya'da girişimcilik kültürü gelişiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin ÜZÜLMEZ / Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

Şehrimizin girişimcilik kültürü köklü bir geçmişe sahip. Anadolu'nun ilk başkenti Konya bilim, kültür ve ekonomi alanlarının merkezi olan tarihi bir şehir. Anadolu'nun ilk ticaret odasına sahip olan Konya'nın bu özelliği o yıllarda girişimciliğe verdiği önemi gösteriyor. Bu özelliğiyle Konya 20'nci yüzyılın başında Anadolu'nun en büyük şehri olarak en çok tüccarın bulunduğu dönemin en faal ticaret merkeziydi.

Cumhuriyetin ilk yıllarında üç sanayi tesisi bulunan Konya, bugün gelinen noktada organize sanayi bölgeleri (OSB) ve özel OSB'leri ile Türkiye'de en fazla KOBİ'yi bünyesinde barındıran il olma özelliğini taşıyor. 35 bin KOBİ'siyle şehrimiz uluslararası ticarette de giderek adından söz ettiriyor.

Konya, kültürel birikimi, ticari potansiyeli ve insan gücü ile büyük bir şehir. İlimiz ticari potansiyeli ile ülkemize örnek gösterilebilecek bir şirketleşme ve dayanışma içinde.

Sahip olduğu tarihi girişimcilik kültürüyle büyümeyi başaran Konya'nın kat edecek daha çok mesafesi var. Bu açıdan Konya Ticaret Odası olarak faaliyetlerimizin en önemli bölümünü girişimcilerimizin desteklenmesi konusuna ayırıyoruz. Uluslararası fuar alanımız, üniversitemiz ve düzenlediğimiz eğitimler ile odamız bir girişimcilik merkezi konumunda. Girişimci olmak isteyen her kesimden insanımız bünyemizde oluşturduğumuz kurullarla destekleniyor. 

Bizler odamızda girişimcilik konusundaki çalışmalarımızda en önemli eksiklik olarak bilgi ve tecrübe eksikliğini gördük. Bu da bize girişimcilerimizi birlikte hareket etme noktasında desteklemenin daha önemli olduğunu gösterdi. Şehrimizde kadın ve gençlerimizin oluşturduğu potansiyeli ekonomik katkıya dönüştürmek için odamız bünyesinde kadın girişimciler kurulu ve kadın girişimciler masası ile birlikte genç girişimciler kurulumuzu da faaliyete geçirdik. TOBB bünyesindeki Kadın Girişimciler Kurulu'nda en başarılı çalışmaları Konya kurulu gerçekleştirmiştir. Kısa zaman önce faaliyetlerine başlayan genç girişimciler kurulumuzun da aynı başarıyı göstereceğine inanıyorum.

Şehrimizde girişimciliğin desteklenmesinin ilk aşaması olarak eğitimi görmekteyiz. Odamız gençlerimizin girişimcilik konusunda daha donanımlı bireyler olmasını sağlayacak KTO Karatay Üniversitesi'ni hayata geçirmiştir. Bu sene itibariyle eğitime başlayacak olan üniversitemiz lisans düzeyindeki eğitimler, kurs ve programlarla akademik düzeyde girişimcilik eğitimi de verecek.

KTO Karatay Üniversitesi, üniversite sanayi işbirliğini sağlayacak uygulamalı eğitim modelini benimsemiş eğitim anlayışıyla; Konya sanayisinin ihtiyaçlarına yönelik ortak projelerin ortaya çıkartılması ve bu sayede yeni ürünlerin geliştirilmesi yoluyla Konya ve dolayısıyla ülke ekonomisine katkı sağlayacak. 

KTO olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu girişimci sayısını artırmak için üzerimize düşen görevi yerine getiriyoruz. Ülkemizin refah düzeyini artırmak için girişimci sayımızın artması gerektiği bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışma sayesinde Konya ekonomisi, sahip olduğu potansiyeli ile ticaret ve sanayide ilerlemeye devam edecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir