Körfez Zirvesi'nin ardından

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA'DAN / Seda TUZLU

seda.tuzlu@dunya.com

Geçtiğimiz ay, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin ile yaptığımız röportajda, bölgeye uluslar arası yatırımcı çekme yönünde ısrarcı ve kararlı olduklarını gözlemlemiştik. Bunun ilk somut örneği de uzun soluklu bir çalışmanın ardından gerçekleştirilen 'Körfez Zirvesi' oldu.

BAKA'nın Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar ve Suudi Arabistan'dan yatırımcı beklentilerini ortaya koyan bu zirveye 80 kadar Arap iş adamı katıldı. Aralarında Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri'nin de yer aldığı heyet, Antalya, Isparta ve Burdur bölgelerini enine boyuna gezdi ve yüzlerce iş adamıyla ikili görüşmelerde bulundu.

4 gün süren zirvede, Batı Akdeniz'de valilerin, ticaret ve sanayi odası başkanlarının, borsa başkanlarının tek bir amacı vardı. Etkin kullanılamayan zenginliklerimizin bir an önce ekonomiye kazandırılması…

Zirvede, Körfez ülkeleri ile aynı coğrafyanın yanı sıra aynı tarihi, kültürü, medeniyeti ve inancı paylaştığımız vurgusunu yapan Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, bu ortak paydaları ekonomik işbirliğiyle taçlandırmanın vaktidir mesajını verdi.

Isparta Valisi Memduh Oğuz'un ildeki 550 bin ton elma, 170 bin ton kiraz, 10 bin ton kayısı rakamlarıyla bölgedeki tarımsal zenginliğe dikkat çekerken, "İngiliz Kraliçesi'nin kirazı bizim ağacımızdan kraliyet sofrasına gidiyor" cümlesiyle bu zenginliği akılda kalıcı bir üslupla kazıdı Arap iş adamlarının beynine. "İşadamlarımıza, burada para ve imkan var, gelin birleşelim demiyorum. Bizim sizinle paylaşmak istediğimiz zenginliklerimiz güzelliklerimiz var. Gelin bunu paylaşalım diyorum" ifadeleriyle de bölgenin yatırımcıya olan açlığını açık seçik anlattı.

Türkiye'nin en yaşanabilir Bölgesi Batı Akdeniz'e yatırım çağrılarının ardı arkası kesilmedi. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nda Arap ülkeleri ile temas sağlayabilecek bir birim oluşturuldu. Bu kapsamda bir Umman şirketi ile bağlantıya geçildi…

Arap İş Dünyası bölgemizden çok etkilendi. BAKA penceresinden baktığımızda, bu zirvenin bölgeye geri dönüşümü geç olmayacak gibi. İkili görüşmelerin ardından henüz yazılıp çizilecek net bir yatırım kararı olmasa da, kısa vadede beklentilerin de üzerinde yatırım haberleri yapacağımızın mesajını aldık BAKA yetkililerinden.

Peki, kulislerde neler konuşuluyor Körfez Zirvesi'nin ardından? Arap İş Dünyası'ndan bir ismin havacılık alanında yapmayı planladığı yatırım, somutluk kazanmaya en yakın örnek. Bu yatırımın ardından bölgemizde havacılık sektörü için yedek parça ve bakım hizmeti verecek bir şirket faaliyete geçecek. Eğirdir Bölgesi için iki su fabrikası projesi de beklenen yatırımlar arasında. Bankacılık üzerine beklenen yatırım, planlanan sektörel yatırımların dışında kendini gösteren bir yatırım fikri. Turizm alanında Antalya dışında, Eğirdir için de projeleri var Zirve konuklarımızın. Eğirdir Gölü etrafında kurmayı planladıkları çiftlik evleri ve villaların hayalini kurmak bile heyecan verici bizim için.

Isparta Valimizin de dediği gibi, bizim zenginliklerimiz, güzelliklerimiz var. Gelin birlikte paylaşalım…