Korsan yazılımda kayıp 526 milyon dolar
BSA verilerine göre geçen yıl 3 bilgisayarın 2'sine korsan yazılım yüklendi. Bu oranların ekonomiye zararı 526 milyon dolar olarak tespit edildi.
İSTANBUL (AA) - 15.05.2012 - İşyeri Yazılım Birliği (BSA), geçen yıl Türkiye'deki korsan yazılım kullanma oranının yüzde 62 olduğunu açıkladı. BSA'dan yapılan açıklamada, Türkiye'nin 2011 yılında korsan yazılım kullanma oranı önceki yıla göre değişmeyerek yüzde 62'de kaldı. Geçen yıl 3 bilgisayarın 2'sine korsan yazılım yüklenirken, bu oranların ekonomiye zararının 526 milyon dolar olduğu bildirildi.
BSA tarafından global yazılım korsanlığına ilişkin bu yıl dokuzuncusu yapılan araştırma, dünyanın önde gelen bağımsız araştırma şirketlerinden IDC ve Ipsos Public Affairs işbirliği ile yürütüldü. Bu yılki çalışmaya dünya bilgisayar pazarının yüzde 82'sini oluşturan 33 ülkeden 15 bin bilgisayar kullanıcısı katıldı. Araştırmada, ticari yazılımlarda korsan kullanımın bir önceki yıla oranla düşüşe geçtiği ortaya çıkarken, yazılımların toplamına bakıldığında korsan kullanımın önceki yılla aynı orana, yüzde 62'ye çıktığı korsan yazılım kullanımının ev kullanıcıları tarafından daha fazla olduğu tespit edildi.
Araştırmaya göre bazı ülkelerdeki korsan yazılım kullanım oranları ise şöyle: "Çin yüzde 77, Japonya yüzde 21, Belçika yüzde 24, Fransa yüzde 37, Almanya yüzde 26, Yunanistan yüzde 61, Polonya yüzde 53, Romanya ve Rusya yüzde 63, Suudi Arabistan yüzde 51, İsrail ise yüzde 31." Araştırmada ayrıca bilgisayar kullanıcılarına korsan yazılım kullandıklarını bilip bilmedikleri sorulurken, gelen yanıtlar kullanıcıların yüzde 46'sının bilerek korsan yazılım edindiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre aktif olarak bilgisayar kullananların sadece yüzde 25'i yakalanma korkusu nedeniyle korsan yazılımdan uzak durabileceğini belirtirken, yüzde 45'i başlı başına yazılımın lisanssız olmasının bir uzak durma nedeni olduğunu söyledi. BSA Türkiye Direktörü Semih Sağman, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'de maalesef korsan yazılım kullanma suçu işlenmeye devam ediyor. Bilgisayarlara halen lisanssız yazılımlar yükleniyor. Bu suçu engellemek için Kültür Bakanlığı ve Emniyet Müdürlüğü'nden önemli düzeyde destek alıyoruz. Bu desteklerin diğer resmi kurumlar nezdinde de devam etmesi ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor" dedi.
Bilgisayar kullanıcıların sadece dörtte birinin yakalanma korkusu nedeniyle lisanslı yazılım seçme kararı aldığını gösteren sonuçlardan yola çıkarak, denetimlerin daha etkin ve sık olması gerektiğini düşündüklerini belirten Sağman, "Bugün Türkiye'deki 100 otomobilden 62'sinin kaçak olduğunu düşünebiliyor musunuz? Ticari yazılımlarda maalesef böyle bir durum var. Oran çok yüksek, ekonomimizin çok ciddi kaybı var ve kullanıcılar durumun ciddiyetinin tam olarak farkında değiller. Dünya ortalamasına baktığımızda korsan yazılım oranı yüzde 42, AB ülkelerinde yüzde 33, Türkiye'de ise yüzde 62. Ülke olarak koyduğumuz hedefler ile bu oranlar hiç uyuşmuyor. Eğer gelişmiş ülkelerdeki standartlara ulaşmak istiyorsak öncelikle emeğe saygının ve suç işlememenin önemini anlatmalıyız" ifadelerini kullandı. Sağman, BSA Türkiye olarak ilgili bakanlıklar ve kurumlarla lisanslı yazılım kullanımın önemini artırmaya yönelik görüşmelerine devam ettiklerini belirtti.