Korsanla mücadelede küresel dayanışma çağrısı

Başbakan Erdoğan, sahtecilik ve korsanla mücadelenin, küresel dayanışma gerektirdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen 7. Küresel Sahtecilik ve Korsanla Mücadele Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının son dönemde gümrük kontrollerinde ciddi bir mesafe katettiğini belirtti.

"Gümrüklerimizi en modern teknolojik altyapı ile donatırken, uluslararası işbirliğini de her gün güçlendiriyoruz" diyen Erdoğan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının fiziki kontrolleri titizlikle gerçekleştirirken, uluslararası mevzuatı takip etme ve uyum konusunda da oldukça hassas davrandığını söyledi.

Fikri ve sınai hakların korunmasıyla ilgili çalışmaları; idari, adli ve uluslararası tüm zeminlerde kararlılıkla sürdürdüklerini kaydeden Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde bu konuda çok daha ileri adımlar atacağımızı huzurlarınızda ifade etmek isterim" dedi.

Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
"Küreselleşmenin, sadece sermaye ve malların dolaşımıyla sınırlı kalması, insanlığın çok ciddi sorunlarla karşılaşmasını beraberinde getirmiştir. Çevre sorunları kadar, yoksulluk, göç ve terör kadar, kaçakçılık, sahtecilik ve korsan da küresel bir sorun olarak ortaya çıkmıştır. Sahtecilik ve korsan nasıl küresel bir meseleyse hiç kuşkusuz, çözümü de küresel dayanışma gerektiriyor. Hiçbir ülke, böyle küresel bir meseleyi tek başına nihayete erdiremez. Meselenin, ekonomik ve hukuki boyutu kadar, sosyal boyutu da mutlaka dikkate alınmalıdır."

Hırsızlığın suç olduğunu, buna hiçbir şart altında müsamaha gösterilemeyeceğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ancak küresel sistem, hırsızlıkla ve hırsızlarla mücadele ettiği kadar, hırsızlığı doğuran sebeplerle de güçlü şekilde mücadele etmelidir. Yoksullukla mücadeleyi hedeflemeden sadece hırsızlıkla mücadeleyi esas alan hiçbir sistem başarılı olamamıştır. Esas olan, aynı anda, hem yoksullukla, hem de hırsızlıkla mücadele etmek, yani sivrisinekler yerine, bataklığı kurutmaktır. Küresel birçok meselemizde olduğu gibi, sahtecilik ve korsan meselesinde de insanları çalmaya iten saikleri mutlaka etraflıca gündeme taşımak zorundayız."

Sahtecilik ve korsanla mücadelenin, yoksullukla, adaletsizlikle, gelir dağılımındaki eşitsizlikle mücadele ederek çözülebileceğini aktaran Erdoğan, kongrenin bu çerçevede önemli bir platform olacağına inandığını dile getirdi.

"İstanbul'da gerçekleştirilen bu zirvenin, tüm dünya için, tüm dünya hak ve hukuk için yeni, güçlü açılımlar getirmesini temenni ediyorum" diyen Erdoğan, kongrenin başarılı geçmesini temenni etti.