Koza Altın, Newmont'u satın aldı

Koza Altın, Newmont Altın Madencilik Limited Şirketi'nin tamamını 8,5 milyon dolara satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Koza Altın İşletmeleri A.Ş, "Dünyanın en büyük ve en önemli altın üreticilerinden" olan Newmont Mining Corporation'a ait olan ve 2002 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteren Newmont Altın Madencilik Limited Şirketi'nin tamamını 8,5 milyon dolara satın aldığını duyurdu.

Koza Altın İşletmeleri A.Ş'nin, Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan açıklamasında, "dünyanın en büyük ve en önemli" altın üreticilerinden olan Newmont Mining Corporation'a ait olan ve 2002 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteren Newmont Altın Madencilik Limited Şirketi'nin tamamının, toplam 63 adet ruhsat sahası dahil olmak üzere tüm altın projelerinin, ayrıca araştırma faaliyetleri sonucunda elde ettiği Türkiye'nin tamamını kapsayan araştırma verilerinin Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından 8,5 milyon dolara satın alındığı belirtildi.

Sözleşme tutarı olan 8,5 milyon doların, 3 milyon dolarının peşin, 3 milyon dolarının Diyadin'de üretim başladığında, 2,5 milyon dolarının ise üretime başladıktan bir yıl sonra ödenmek üzere anlaşmaya varıldığı dile getirilen açıklamada, bu sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte, Diyadin sahası için 25 Ekim 2008 tarihinde Newmont Altın Şirketi ile imzalanan ortaklık opsiyon ve rödevans sözleşmesinin iptal olduğu kaydedildi.

Yapılan açıklamada, Diyadin sahası için üretime başladıktan sonra rödevans ödenmeyeceği belirtilerek, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alan  şirketimiz saha ve projelerinin de içerisinde bulunduğu oldukça önemli Porfiri altın ve bakır kuşağı içerisinde yer alır. Yapılan sınırlı sayıda araştırma sondajlarından 6,04 gr/t'a kadar altın ve yüzde 1,32'ye kadar bakır değerleri elde edilmiştir. Yine aynı önemli porfiri altın ve bakır kuşağı içerisinde yer alan diğer bir proje, Mastra Projesi'nin yaklaşık 40 kilometre batısında yer alır" denildi.

Batı Anadolu'da yer alan 3 adet sahada yapılan araştırma çalışmalarında tespit edilen altın içerikli kuvars damarlarının kuzeyinden alınan 50 adet kaya örneğinden ortalama 4,27 gr/t altın değerleri ve güney bölümden alınan 49 adet kaya örneğinden ortalama 1,59 gr/t altın değerleri elde edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin en batısından en doğusuna kadar yer alan ve genellikle Koza altının elinde bulundurduğu çok önemli sahalara komsu olan 63 adet sahada Newmont Altın Şirketi Araştırma Takımı tarafından günümüze kadar yapılan araştırma çalışmalarında altın ve bakır açısından oldukça yüksek anomaliler elde edilmiştir ve sahaların birçoğu projeye ve madene dönüştürülebilecek potansiyele sahiptir."

Bu konularda ilginizi çekebilir