Krediler ikinci yarıda hız kesecek

Akbank Genel Müdür Vekili Binbaşgil'e göre, tüketici kredilerindeki büyüme yılın ikinci yarısında daha da yavaşlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, tüketici kredilerinde yılın ikinci yarısındaki büyümenin, ilk yarıya göre daha düşük olacağını, özellikle bireysel kredilerin daha fazla yavaşlayacağını bildirdi. 

Binbaşgil, bankacılık sektöründeki yüzde 25 kredi sınırlamasına ilişkin, "Akbank buna saygılı. Biz de kendi büyümemize baktığımız zaman yüzde 25'in altında kalacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Binbaşgil, "Esnafa SMS Kredi"nin tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, kredi büyümesine ilişkin, bankacılık sektöründe herkesin bildiği yüzde 25 sınırı olduğunu hatırlatarak, özellikle tüketici kredilerinin ilk yarıda daha hızlı büyümüş olabileceğini ancak özellikle son birkaç önlemden sonra, bir takım değişikliklerden sonra bankaların maliyetinin arttığını anlattı.

Önemli olan toplam kredi hacmi

Dolayısıyla özellikle tüketici kredilerinde de bankaların faiz artırımına gittiğini, bunun çok doğal olduğunu, tüketici kredilerinde ikinci yarıdaki büyümenin, ilk yarıya oranla daha düşük olacağını belirten Binbaşgil, "Sonuçta burada önemli olan toplam kredi hacminin ne kadar büyüdüğü? Biz de sonuçta yüzde 25'ler civarında bir noktada kalacağız ama tabii bazı krediler öbüründen daha fazla, öbürü daha az büyüyor olabilir. Bu çok normaldir. Genel baktığınız zaman yavaşlayacaktır. Özellikle bireysel taraf herhalde biraz daha fazla yavaşlayacaktır. Çünkü oradaki faiz oranları son günlerde bankaların maliyetinin artmasından dolayı artırılmıştır" diye konuştu.

Binbaşgil, bankacılık sektöründe yaz aylarının yavaş gittiğini, genellikle son çeyrekte artış olduğunu söyledi.

Akbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge de karşılık oranlarındaki son artışla beraber sektörde fiyatların ürününe bağlı yıllık 300-400 baz puan yukarı çıktığını belirterek, "İlk 6 ayın aksine şahsen bir yavaşlama bekliyorum" dedi. 

Esnafın aldığı pay mütevazi

Öte yandan, Hakan Binbaşgil, esnafın toplam krediden aldığı yüzde 3,6'lık payın oldukça mütevazi olduğunu belirterek, bunun zaman içinde diğer kredilerden daha fazla büyüyeceğini söyledi.

Türkiye'de KOBİ kredilerinin hızla artmakta olduğuna işaret eden Binbaşgil, buna karşın bu segmentte esnafların krediye ulaşmada hala güçlük çektiklerini belirtti.

Binbaşgil, "Esnafların ülkedeki toplam kredi pastasından aldıkları payın sadece yüzde 3,6 olduğunu görüyoruz. Bu oran oldukça mütevazi. Esnafın ekonomik kalkınmadaki önemi dikkate alındığında bu oranın büyümesi son derece kritik. Hedefimiz Türkiye'deki KOBİ'lerin yarısından fazlasını oluşturan 2 milyon esnafın hayatını kolaylaştırıp işlerine destek olmaktır" diye konuştu.

Hakan Binbaşgil, "Esnafa SMS Kredi" ürünü ile krediyi dükkana götürdüklerini ve ürünün Türkiye'nin üçte birini ilgilendirdiğini ifade ederek, Türkiye'de günde 450 milyon tane SMS gönderildiğini, kendilerinin de kredinin başvurusunu SMS ile aldıklarını söyledi.

Krediler yüzde 25 büyüyecek

Binbaşgil, "Esnafa SMS Kredi"nin maksimum 36 ay vadeli olduğunu belirterek, Akbank'ın kredilerinin üçte birinin KOBİ kredisi olduğunu bildirdi. Binbaşgil, şöyle devam etti:

"Sektörde KOBİ kredileri biraz daha fazla büyüyor. İlk yarının gidişatına baktığınız zaman yüzde 20'ler civarında. Türkiye'deki krediler muhtemelen yüzde 25 büyüyecek ya... Dolayısıyla KOBİ kredileri belki biraz daha büyüyebilir. Ama toplam pasta içerisindeki payı üçte bir civarında olacaktır. Akbank da sektöre paraleldir.

Esnafın Türkiye'deki kredi pastasından yüzde 3,6 pay aldığını hatırlatan Binbaşgil, bunun zaman içerisinde ister istemez ve diğer kredilerden daha fazla büyüyeceğini söyledi.

20 bin liraya kadar olan ihtiyacı karşılayacak

Akbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge de, "Esnafa SMS Kredi ile kendi işini yapan ve vergi levhası olan firma sahibi müşterilerimizin 20 bin liraya kadar ticari kredi ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz.  Bu yoğun tempolarında müşterilerimiz, dükkanlarından ayrılmaya gerek kalmadan yalnızca bir SMS ile TC kimlik numaralarını göndererek ticari kredi başvurusu yapabilsinler istedik. Buna ek olarak kredi taleplerini yoğun prosedüre gerek kalmadan bir dakikada değerlendiriyor ve SMS ile hemen yanıtlıyor olmanın da hayatlarını kolaylaştıracağını düşündük" şeklinde konuştu.

Yeni uygulama ile Akbank ile çalışsın çalışmasın tüm küçük işletmelerin, kredi ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabileceklerini belirten Tözge, bankanın öz kaynaklarından fonlayacakları kredinin kampanya fiyatının aylık yüzde 1,49 olduğunu belirterek, "Yıl sonuna kadar yaklaşık 100 bin müracaat bekliyoruz. Yıl sonuna kadar 500 milyon lira yeni kredi düşünebiliriz" dedi.

Verilen bilgiye göre, "Esnafa SMS Kredi" ile ticari faaliyeti olan ve vergi levhası bulunan şahıs firmaları, bundan böyle şubeye gitmeye gerek kalmadan işletmeleri için ticari kredi başvurusunda bulunabilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir