”Kriz Avrupa'da daha ileri birliğe gerek duyulduğunu ortaya koydu”

Toptan, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının açılışında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, küresel mali krizin, Avrupa kıtasında daha ileri bir birliğe, dayanışmaya ve eş güdüme gerek duyulduğunu ortaya koyduğunu belirterek, AB'nin Türkiye gibi büyük ve giderek güçlenen bir ekonomi ve jeostratejik aktörle daha da güçleneceğini, etkinlik ve direncini artıracağını söyledi.

Toptan, Sheraton Oteli'nde düzenlenen Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, komisyonun Avrupa Parlamentosu kanadı üyelerini Türkiye'de yeniden konuk etmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Komisyon çalışmalarının AB ile Türkiye arasında karşılıklı anlayışın gelişmesini teşvik ettiğini belirten Toptan, küresel mali kriz ortamında gerçekleşen bu toplantının ortak sorunları ele almak ve ortak çözümler üretmek bakımından çok yararlı olduğunu dike getirdi.

"Küresel sorunlara tek başına çözüm mümkün değil"

Toptan, ekonomik çevrelerin, AB oluşumunun küresel krizden kaynaklanan şokların Avrupa kıtası üzerindeki etkisini azalttığı görüşünde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"AB'de ekonomi ve finans politikalarında çok ileri düzeyde işbirliği yapılması ve ortak para birimi euro'nun mevcudiyeti, krizin olumsuz etkilerinin önemli ölçüde azalmasına yol açmıştır. Şayet daha ileri ve kıtadaki diğer başka ülkeleri kapsayan bir yapı oluşturulabilmiş olsaydı, mevcut krizin Avrupa ülkeleri üzerindeki etkileri çok daha az olabilecekti. Bu bakımdan, küresel mali kriz, Avrupa kıtasında daha ileri bir birliğe, dayanışmaya ve eş güdüme gerek duyulduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Dünya piyasalarını derinden etkileyen krizin, 'küresel köyde' yalnız kalınmasının ve küresel sorunlara tek başına çözüm üretilmesinin mümkün olmadığını bir kez daha gösterdiği kanaatindeyim."

Türkiye ekonomisinin mevcut kriz karşısında direncini ve dayanıklılığını, katıldığı son G-20 Zirvesi'nde de teyit edildiği gibi ortaya koyduğunu anlatan Toptan, son yıllarda gerçekleştirilen reformlar ve Türk ekonomisinin aynı dönemde daha da güçlenmesinin bunda etkili olduğunu kaydetti.

Toptan, AB'nin, Türkiye gibi büyük ve giderek güçlenen bir ekonomi ve önemli bir jeostratejik aktörle daha da güçleneceğini, etkinlik ve direncini de artıracağını vurguladı.

Bu yılın, Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı olduğunu anımsatan Toptan, bu çerçevede birçok etkinlik gerçekleştirildiğini ve Türkiye'nin, üstüne düşeni en iyi şekilde yapmaya çalıştığını söyledi.