”Kriz nedeniyle reel ekonomi biraz daraldı”

Bakan Şimşek, Türkiye'nin çok sağlam ve hızlı bir şekilde bu krizden çıktığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
PARİS - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, küresel kriz nedeniyle reel ekonominin biraz daraldığını ancak Türkiye'nin çok sağlam ve hızlı bir şekilde bu krizden çıktığını söyledi
Şimşek, Fransa'nın başkenti Paris'teki temasları kapsamında Fransa Aktif Türk İş adamları Derneği (FATİAD) ve Fransa'da faaliyet gösteren Türk iş adamları ile bir araya geldi.  
Türkiye'yi uzun vadede güçlendirecek temelleri, varolan potansiyeli harekete geçerek doğru stratejileri peyder pey ortaya koyduklarını vurgulayan Bakan Şimşek, "onun sonuçları da çıkıyor" dedi.
Küresel kriz bütün sektörleri olumsuz etkilerken Türkiye'de bankacılık sektörünün sendelemediğine dikkati çeken Şimşek, bankalar 2001 yılında 21 milyar dolara yakın zarar ederken, böylesine bir kriz ortamında ise kar elde ettiğini bunun da rasyonel bir başarı olduğunu ifade etti.
"Türkiye sağlam ve hızlı bir şekilde krizden çıkıyor"
Bakan Şimşek, küresel kriz nedeniyle  reel ekonominin biraz daraldığını ancak Türkiye'nin çok sağlam ve hızlı bir şekilde bu krizden çıktığını belirtti.
Hükümet olarak krize karşı önemli tedbirler aldıklarını, kamu borcunu azalttıklarını, enflasyonu geçmişe oranla kontrol altına aldıklarını ve ülkenin gelişmesi için doğru stratejileri ortaya koyduklarını ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
"Türkiyede çok şükür ne eski krizlerde olduğu gibi para biriminde ciddi bir değer kaybı oldu, ne faiz oranlarında, enflasyonda çok artış oldu. Bunlar tesadüf mü tabi ki değil.
Türkiye bu patikada yola devam ederse çok rahat şekilde 2040-2050 yılında Fransa, Almanya'yı ve Japonya'yı geçerek dünyanın 9. büyük ekonomisi olacak. Bu hayal gibi görünüyor ama değil. Türkiye için büyüme öngörümüz yüzde 3,5 gibi çok mütevazi bir rakam ama ben yüzde 5 büyüyeceğimize inanıyorum.
"Dünyada ikinci bir dip olasılığı düşük bir ihtimal"
Bakan Şimşek, daha sonra Fransa'da iş yapan iş adamlarının yaptığı faaliyetler hakkında bilgi aldı ve sorunlarını dinledi.
İş adamlarının sorularını da yanıtlayan Şimşek, krizden çıkış tarihinin belli olup olmadığının sorulması üzerine, aslında krizde dip noktanın geçen senenin ilk çeyreği olduğunu ve pozitife dönüşün ise geçen yılın dördüncü çeyreğinden itibaren başladığını söyledi.
Türkiye'de krizden çıkışın ve büyümenin hızlı bir şekilde devam ettiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:
"İkinci bir dip yaşanır mı? o kaygılar zaman zaman yaşanıyor ama Türkiye'yi dünyaya göre güçlü kılan bazı unsurlar var tabi çok iddialı konuşmamak lazım ama dışarıda ikinci aşağıya doğru trend başlasa dahi Türkiye'nin orada farklılaşma ihtimali yüksek. Türkiye'de bankacılık sektörünün sağlam, likiditesi yüksek, bankacılık sektöründen krizden etkilenmemiş olması ve çok sağlam olması ekonomiye destekleyecek nitelikte olması önemli.
Türkiye'nin kendi tarihi dinamikleri dikkate alındığında faizler ilk defa tek haneye indi. Tabi biz krizde boş durmadık krize fırsata çevirme noktasında çalıştık. Yeni teşvik modeli getirdik. Bölgesel kalkınma projelerine önem verdik. Türkiye'de siyasi istikrar  reformlar çok önemli. Türkiye'ye dışarıdan görünüm hala güçlü. Makro ekonomik temeller Türkiye'nin bu krizden daha sağlam çıktığının göstergesi. Dünyada ikinci bir dip (kriz) yaşansa dahi, ki bu düşük bir olasılık, makro ekonomik göstergeler açısından Türkiye göreceli olarak başka ülkelere oranla çok daha iyi bir performans gösterir."
Bakan Şimşek daha sonra Fransa'da yaşayan Türk işadamları tarafından yaptırılan bir okulu ziyaret etti ve öğrencilerle bir süre sohbet etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir