Kriz ve dayanışma
Hasan Hüseyin ERKOÇ / Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
Küresel krizin ülkemize ve Malatya'ya etkilerini başta ihracattaki daralma olmak üzere, büyümenin durması, istihdam sıkıntılar şeklinde görüyoruz. 2001 krizinin ardından, başta finans sektöründe olmak üzere gerçekleştirilen yapısal değişikler bu krizden ülkemizin nispeten daha az etkilenmemize neden oldu. Ancak kimi tedbirler zamanında ve doğru alınabilseydi bugün global krizin ülkemizdeki etkisi çok daha az olacak, ülke olarak bu krizi fırsat haline dönüştürebilecektik.
Artık içinde bulunduğumuz koşulları çok iyi tahlil edip, krizin etkilerini en aza indirmek için gerekli tedbirleri hızlı ve kararlı bir şekilde almak zorundayız. Malatya ve bölgesinde tüm esnaf, tüccar ve sanayicimiz bu ciddi boyuttaki krize karşı olabildiğince güçlü ve moralli durmaya çalışıyor. İşçi çıkarmamaya gayret ediyor. Finans sektörü bu krizden en az hasarla çıkması için reel sektöre yardımcı olmalı. Malatya'da bankacılık sektörünün temsilcileri ile bir dizi görüşme yaptık. Kredi maliyetlerindeki yükselmelere rağmen reel piyasaları parasal açıdan destekleme eğiliminde olduklarını gördük.Yaşanmakta olan krize rağmen, üyelerimizin kredilerden faydalanabilmeleri için protokol imzaladık. Maliye Bakanlığı da oldukça faydalı bir borç erteleme ve faizlendirme uygulaması başlattı. Bu uygulamayla 1 Eylül 2008'den önceki döneme ait ödenmemiş vergi borçlarına yıllık yüzde 3 gibi oldukça makul sayılabilecek bir faiz oranı ile 18 ay vade ile taksitlendirme imkânı getirildi.
Ayrıca Sanayi Bakanlığı'nın KOBİ'lere istihdam endeksli, sıfır faizli bir kredi paketini de olumlu karşıladık. KOBİ'lerin güçlendirilmesi için alınacak her türlü tedbirin yanındayız. Bu tür tedbirlerin kriz dönemi dışında da, yatırımı ve istihdamı özendirici şekilde sürekli yapılması gerektiğini hep savunduk.
Bu tür destek ve teşviklerin hizmet sektörü de dahil tüm KOBİ'leri kapsaması için hükümet nezdinde girişimlerde bulunduk. Her platformda, imalat yapsın yada yapmasın bütün sektörlerin desteklenmesi gerektiğini ifade ettik ve düzenleme yapılmasını istedik. Nitekim Sanayi Bakanlığı KOSGEB Yasası'nda yapacakları bir değişiklikle bundan böyle tüm sektörlerin KOSGEB kanalıyla verilen desteklerden faydalanmasını sağlayacağını ifade etti. Sadece KOSGEB kanalıyla verilen desteklerin değil, tüm teşvik ve desteklerin ayrım yapılmaksızın tüm KOBİ'lerimize verilmesinin takipçisi olacağız.
Kriz döneminde esnaf, tüccar ve sanayicimizin moralini yüksek tutacak tedbirler geciktirilmeden, ihtiyaçları karşılayacak ölçüde alınırsa ülke olarak krizi diğer ülkelerden daha az hasarla atlatabilir, bir fırsata dönüştürebiliriz. Zor zamanları aşmanın en önemli şartlarından biri ülkemizde ve Malatya'da birbirimize destek olmaktır. Merkezi yönetimden başlayarak, en küçük işletmemize kadar bu bilinçle hareket etmenin, gücümüzü ve dayanışmamızı ortaya koymanın zamanıdır.