”Krizde çıkış sürecine girdik gibi gözüküyor”

Ziraat Bankası GM Çağlar, Türkiye'nin çıkış sürecini iyi değerlendirebileceğini gördüğünü belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Dünyada krizin bir parça enerjisini kaybettiğini belirten Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, "Bundan sonraki dönemler artık çıkış süreci içine girdik gibi gözüküyor" dedi.

Çağlar, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş adamlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda konuştu.

Türkiye'nin ve dünyanın zor bir süreçten geçtiğini belirten Çağlar, "Türkiye de bu süreçten kısmen de olsa nasibini aldı. İşlerimiz bir parça yavaşlar gibi oldu. İşlerimizde bir parça karamsarlığa girer gibi olduk" diye konuştu.

Dünyada krizin bir parça enerjisini kaybettiğini ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:

"Bundan sonraki dönemler artık çıkış süreci içerisine girdik gibi gözüküyor. Bu çıkış sürecini Türkiye olarak biz herkesten çok daha iyi değerlendirecekmişiz gibi gözüküyor. Eldeki veriler onu gösteriyor. Dünyada bu krizi söndürebilmek için milyonlarca, milyarlarca, hatta trilyonlarca dolar, euro sistemin üzerine enjekte edildi. Bu enjekte edilen paralar henüz çekilmedi. Çekilme stratejileri ise daha sonraki süreç içinde yaşanacak. Çekilmeden önceki şu anki likidite durumu olarak bakıldığında dünyada gerçekten bol likidite var. Bu dünyada olduğu gibi Türkiye'de de bankaların elinde ciddi likiditeler var."

Bu günlerin işini büyütmek ve işine yeni yatırım yapmak için en iyi dönem olduğunu vurgulayan Çağlar, "Çünkü şu anda hem Türk bankalarının elinde ciddi likidite var, hem dünya bankacılığında ciddi likidite var. Ve dünyadaki bu likidite bolluğunun gidecek, yatırım yapacak yeri çok fazla yok. Bu anlamda Türkiye çok ciddi avantajlar sunuyor" dedi.

"Türkiye'ye ciddi likidite gireceğini düşünüyoruz"

Bundan sonraki sürecin Türkiye için çıkışın başladığı bir süreç olduğunu aktaran Çağlar, şunları kaydetti:

"Eldeki bu likidite, dünyadaki bu likidite batı ülkelerine bakıldığında gidecek yer çok bulamıyor. Çünkü batıda, özellikle Avrupa Birliği'ne bakıldığında nüfusun yaşlandığını, her türlü yatırım imkanlarının tamamlandığını gördüğümüz bir coğrafya burası. Yaşlı nüfusun sağlıkla ilgili giderlerinin dışında çok fazla tüketim eğiliminin olmadığını görüyoruz. İnsanların arabaları var, evleri var, sağlık sorunları çözülmüş, ulaşım sorunları çözülmüş, altyapı sorunları çözülmüş.

Dolayısıyla Avrupa'da yatırım yapılacak çok fazla yer olmadığını görüyorsunuz. Keza Amerika birçok altyapısını tamamlamış vaziyette. Bu iki bölgedeki oluşan fazla likiditenin mutlaka dünyanın başka taraflarına doğru kayması gündeme gelecek. Dünyanın başka taraflarına doğru kayarken de yıldızını, pırıltısını kaybetmemiş, fırsatlarını henüz limitine kadar kullanmamış ülkeler tercih edilecektir. O sebepledir ki, biz önümüzdeki dönemde Türkiye'ye ciddi likidite gireceğini düşünüyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir