Krizde kadınlar kendi işlerini kurdu

TEPAV'ın araştırmasına göre krizde erkekler işsiz kalırken kadınlar kendi işlerini kurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), kriz süresince, erkek işsizliği önemli ölçüde artarken, kadın işsiz sayısının fazla etkilenmediğini, bu durumun kadınların yoğun çalıştığı sektörlerin krizden daha az etkilenmesi ve kadınların kendi işlerini kurmaya başlamaları gibi faktörlerden kaynaklandığını açıkladı.

TEPAV'dan yapılan açıklamada, TEPAV Araştırmacıları Ayşegül Dinççağ ve Hasan Çağlayan Dündar tarafından hazırlanan "2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri" başlıklı değerlendirme notunun yayımlandığı bildirildi.

Açıklamaya göre, değerlendirme notunda, küresel krizin, Türkiye'de reel sektör ve işgücü piyasasını oldukça olumsuz etkilediğine işaret edilerek, kriz nedeniyle 2009 yılında işsiz sayısının 3,5 milyonun üzerine yükseldiği, 2010 yılında krizden toparlanmanın gerçekleşmesiyle işsiz sayısı yeniden 3 milyonun altına indiği hatırlatıldı.

Kriz ve toparlanma dönemlerinde işsizliğin seyri incelendiğinde, kadın ve erkek işsiz sayılarının farklı oranlarda değiştiğinin belirlendiğine dikkat çekilen notta, çalışmada, küresel krizin kadın ve erkek istihdamına etkilerinin incelendiği belirtilerek, sonuçlarla ilgili şu değerlendirmede bulunuldu:

"Kriz süresince, erkek işsizliği önemli ölçüde artarken kadın işsiz sayısı fazla etkilenmemiş, bu durum kadınların yoğun çalıştığı sektörlerin krizden daha az etkilenmesi, kadınların kendi işlerini kurmaya başlamaları gibi faktörler sonucu kadın istihdamının krize rağmen artmasından kaynaklanmıştır. Ayrıca, verilerin güvenilirliği sorgulanmaya müsait olmak üzere, krizin başladığı dönemden itibaren kayıt dışı olarak kendi hesabına çalışan kadın sayısında meydana gelen artış dikkat çekicidir."

Çalışmada açıklanan mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, kentlerde, kriz döneminde kendi hesabına çalışan erkek sayısı 113 bin azalırken kadın sayısı 121 bin arttı. Bu artış toparlanma döneminde de devam etti. Toparlanma döneminde kendi hesabına çalışan kadın sayısı 112 bin artarken, erkek sayısındaki artış 19 binde kaldı.

Kadın işsiz sayısında yeterli azalma olmadı

Değerlendirme notunda, krizden toparlanma ile beraber, özellikle sanayi sektöründe yaşanan istihdam artışıyla, erkek işsiz sayısının kriz öncesi düzeyine gerilediği, ancak kadın işsiz sayısında "yeterli bir azalma meydana gelmediğine" dikkat çekildi.

Bunun, "kadınlara istihdam yaratılamamasından ziyade, kadınların işgücüne katılımının son dönemde artmış olmasından" kaynaklandığı belirtilen notta, "Krizden toparlanma ile beraber, kadın istihdamında da erkek istihdamına kıyasla daha sınırlı olsa da artış meydana gelmiştir. Ancak, aynı dönemde kadınların işgücüne katılımının da artması sonucu kadın işsiz sayısı sabit kalmıştır" denildi.

TEPAV'ın çalışmasında, kadınların işgücüne katılımının artmasının, ekonomi açısından olumlu bir gelişme olduğu ifade edilerek, bu durumun kadınlar için iş olanaklarının artırılması zorunluluğunu da beraberinde getirdiği, özellikle işsizlik sorunu ile mücadele edilen bugünlerde, kadın istihdamını artırıcı politikalar üzerinde düşünülmesi gerektiği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir