Krizi yine fırsata dönüştürebiliriz

MÜSİAD Genel Başkanı Vardan, ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin, Türkiye'yi en az düzeyde etkilenmesini ümit ettiklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin ekonomik krizi toprağa gömdüğünü belirterek, "Para ile para kazanma dönemini unutmamız gerekiyor. Akılcı bir şekilde yatırımlara devam etmeliyiz. Bu çalkantılı durumu kendimize bir fırsat oluşturabiliriz" dedi.

Vardan, yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ekonomilerinden ABD'nin kredi notunun düşürülmesinin dünya piyasalarını etkilediğine işaret ederek, bu etkileşimin Türkiye açısından az olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin 2008'den daha iyi olduğunu, ama dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak önemli ihracatımız ve ithalatımız olduğu için gelişmiş ülkelerde yaşanan olayların bizi etkilediğini belirten Vardan, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkelerin durumlarının iyileşmesini bekliyoruz. Bu hem bizim yararımıza hem de dünyanın diğer ülkeleri adına oldukça önemli. Ama nasıl düzelir; hala 2008'deki darbeyi atlatabilmiş değiller. Hala 2008'den sonra uygulamaya koydukları tedbirler onların bu sıkıntılarına ilaç olabilmiş değil. Çünkü yapısal bazı problemleri var. Bunları çözme noktasında da radikal adımlar atamıyorlar."

ABD ve endüstrileşmiş ülkelerde çift dipli resesyon görüşlerine değinen Vardan, "Eğer bu ekonomi düzeltme çalışmaları doğru dürüst bir sonuç vermezse hakikaten o ülkelerle başlayan bir dalga olayının endişesini hepimiz taşıyoruz. 2008'de gelen resesyon kadar olur mu, zannetmiyorum. Ama sonuçta belirli bir sıkıntının gelebileceği endişesini taşıyor. Kısa dönem için bir iyileşme beklenmiyor" görüşlerini dile getirdi.

Teğet bile geçmeyecek

Olası bir küresel krizin Türkiye'yi teğet bile geçmemesi için bütün çalışmaların yapıldığını, ihracatımızın artmaya devam ettiğini, sanayi üretim rakamlarının önemli olduğunu, tüketici güven endeksinin yüzde 100'e yaklaştığını belirten Ömer Cihad Vardan, şu duruma dikkat çekti:

"Bunları dikkate aldığımızda ülkemizin geneliyle birlikte işlerin iyi gittiğini görüyoruz. Bizim birliğimizi beraberliğimizi muhafaza etmemiz lazım. Ülkenin birlikteliği konusunda ortak kararları alabilmek, ortak akıl üretebilmek durumundayız. Bunları yapabilirsek işte teğet bile geçmeyecek sözünü gerçekleştirebiliriz."

Döviz kurlarının son günlerde son derece hızlı bir şekilde arttığını, bunda dış piyasalardaki endişelerin etkisi olduğunu da belirten Vardan, "Burada iş alemini rahatsız eden en önemli konu, bu hareketin hızlı olması. Yoksa doların, dövizin bugün geldiği seviye aslında bizim 2001'ler 2002'lerde konuştuğumuz rakamlar" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir