Kruvaziyer turizmde son durum
Sedat ALTUNAY / Marina ve Kruvaziyer Limanları Yatırm Uzmanı
Türkiye’nin bulunduğu Ortadoğu coğrafyasında savaşlar, çatışmalar, iç harpler Afganistan’dan başlayarak Irak, Suriye, İsrail, Lübnan, Mısır, Filistin’i içine alan bir bölgede devam ediyor. Bunun etkileri ülkemizde de kendisini gösteriyor. Tüm bu olumsuz etkilere rağmen Turist ülkemizi tercih ediyor 2013 yılında ülkemizi 39 milyon 226 bin 226 turistin ziyaret ettiği ve 32 milyar 310 milyon 425 bin dolar bir turizm geliri bıraktığı resmi kaynaklarca açıklanmış bulunmaktadır.
Bir önceki yıl olan 2012 rakamlarına göre 2013 yılında gelen turist sayısında 2 milyon 762 bin 305, turizm gelirlerinde de 3 milyar 303 milyon 421 bin dolar bir artışla ülkemiz çok önemli bir gelişme göstermiş bulunmaktadır. Bu gelişmenin tek istisnası turizm yelpazesi içinde yer alan kruvaziyer turizm de ülkemiz, bırakın gelişmeyi 2013 yılı içinde bir önceki yıla göre %4.3 oranında gerilediğini görüyoruz. Çünkü mevcutların dışında yeni olarak ne yanaşılacak iskele ne de konaklayacak liman vardır. 2007 yılında bakanlar kurulunca karar altına alınan 2007-2023 turizm stratejisinde 11 tane kruvaziyer liman yapılması planlanmışken bunlardan hiç birisi şu ana kadar hayata geçirilememiştir. Yanaşma ve konaklama limanı yokluğundan, dünyada bu alanda faaliyet gösteren uluslararası kruvaziyer firmaları rotalarını ve seyir planlarını Türkiye’ye çevirememişlerdir.
Dünyanın mega kentleri arasında yer alan İstanbul’da şuan sadece Salıpazarı-Karaköy rıhtımından başka bir yere kruvaziyer gemi yanaşamamaktadır.
Ne Kazlıçeşme ne Ataköy ne de Haydarpaşa projeleri bir arpa boyu yol alamamıştır. Engeller ve projelerdeki yatırımcı aç gözlülüğü, yasal mevzuatın içinde olumsuzluğa yelken açmıştır.
Tüm dünyada Cruise gemi seferleri, yeni gemilerin devreye girmesi ile birlikte çok önemli pazar paylarını arttırmışlardır. 14 adedi okyanus geçen ve 12 adedi de iç denizler ve nehir gemilerinden oluşan toplam 26 Cruise gemisinin 2013 yılında devreye girmesine rağmen Türkiye bu pastadan yararlanamamış ve 2012 yılına göre 2013 yılında %4.3 oranında küçülmüştür.
Yüksek gelir grubu olan 55 yaş üstü turistler tarafından öncelikle dinlenme ve eğlence ile birlikte yüksek misafir memnuniyeti, güvenli ve formalitesiz seyahat olarak görülüp tercih edilen kruvaziyer seyahatler 2013 yılında en üst seviyelere ulaşmıştır. Ancak Türkiye bundan yararlanamamıştır.
“Cruise Industry Overview-2013” raporlarına göre tüm dünyada 2013 yılında kruvaziyer gemilerle 21 milyon 600 bin yolcu seyahat etmiştir. Bu rakamlar gösteriyor ki bir önceki yıla göre %3’lük bir artış elde edilmiştir. Gelirlerin toplamı ise 371 milyar dolardır.
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Akdeniz Çanağı’nda ki kruvaziyer seyahat oranında bir önceki yıla göre %14’ten %19’a varan bir artış gerçekleşmiştir, Ancak Türkiye bu paydan faydalanamamıştır.
“Cruıse ındustry overvıew” raporlarına göre; tüm dünya da 2011 yılında 15 milyon cruise yolcusunu, 2012 yılında 16.8 milyon cruise yolcusunu ve 2013 yılında ise 21.6 milyon cruise yolcusunu gemilerinde seyahat ettirmiştir. Bu artışın temel nedeni devreye giren Yeni Limanlar ve yeni nesil gemilerin yarattığı bir büyümedir. Bu seyahatte 2012 yılına göre 2013 yılında yıllık ciro artışı %3 olarak gerçekleşmiş ve 371 milyar dolar bir rakama ulaşmıştır.
Bu tablolar ve bu bakış açılarını dikkate alarak çok büyük gelecek vavt eden kuruvaziyer seyahatler için hemen İstanbul'da bir uluslararası boyutta kruvaziyer kongresi toplayarak gelecegi değerlendirip ülkemizi yeni bir rotaya yönlendirmemiz Türk Ekonomisi için ve hepimiz için önemlidir.