Kültürel alışveriş...
Turizmde yeni trend: İş, kültür ve bilgi paylaşımına dayalı gönüllü seyahatler
Turizm; gelişen ulaşım ve iletişim olanakları ile birlikte, büyüyen ve ekonomik aktiviteler arasında önemli bir yer tutan sektörlerden biri haline geldi. Ülkeler, daha çok turist çekebilmek için pek çok alanda çalışmalar yapıyor.
Klasik turizm çalışmaları "deniz, güneş, kum" artık insanların ülkenizi, bölgenizi ziyaret etmesi için yeterli değil. Bunun ötesinde bir şeyler vaad etmek, tarihinize, kültürünüze vurgu yapmak durumundasınız seçilmek için günümüzde. Yalnız tatil dönemlerine yönelik turlar düzenlemek, salt dinlenme ve eğlenme içerikli programlar hazırlamak, eskisi gibi çekici ve etkileyici olmayabiliyor. Seyahat edenlerin gerek kendilerine, gerekse çevreye gittikleri yerlere bir şeyler katabileceği, bir şeyleri değiştirebileceği turlar, gezi organizasyonları ön plana çıkmış durumda bir süredir. Kültürel faaliyetlerle desteklenmiş, içinde bir parça macera barındıran seyahat organizasyonlarına yöneliyor insanlar. Yalnız tatil yapmaktan ibaret olmayan, dünyaya olan bakış açılarını geliştirebilecek, farklı toplumları, kültürleri tanımalarını sağlayabilecek seyahatler yapmak istiyorlar. Belirli bir sezona bağlı olmaksızın düzenlenebilen bu türden organizasyonlar, insanların kendilerinin dışındaki dünyaya ulaşmalarını, başkaları için bir şeyler yapmalarını olanaklı kılabiliyor.
Gezmek, görmek kadar, yaşamak istiyor günün turistleri gittikleri yerleri, kültürleri. Oradaki yaşamın bir parçası olmak, kendinden bir şeyler bırakmak istiyorlar. Bunun için de; kültürü, tarihi, toplumsal özellikleri, coğrafyayı bir arada görebilen turizm operasyonları daha başarılı sonuçlara ulaşabiliyor.
Turizmde yeni trend: İş, kültür ve bilgi paylaşımına dayalı gönüllü seyahatler
Turizm sektörü, değişen dünyaya kendi kabuğunu değiştirerek ayak uydurmaya çalışıyor. Seyahat edenlerin beklentileri ve seyahat edilen yerlerin ihtiyaçları doğrultusunda, gönüllü seyahatler önem kazanıyor. Gönüllü seyahatler, tüm dünyada yükselen filantropist akımların turizm sektörüne yansıması. Macera, yenilik ve topluma geri vermek amacında olan turistleri, yoksul uzak köşelerdeki yerel insanları, aynı ortamda buluşturuyor. Normal şartlarda biraraya gelmesi zor olan farklı gruplar etkileşim halinde oluyor.
Son dönemde, seyahat edenlerin primer amacı; yemek-içmek, eğlenmek, dinlenmek ve değişik yerler görmenin ötesine geçti. Kişiler yeni kültürlerle, o kültürleri yaşamak, başkalarının gözünden yaşama bakmak, yoksulluk ve çaresizliklerle mücadele etmek amacıyla seyahat etmek istiyorlar. Böylelikle, daha bilinçli işler yapmak için değer yaratan turlar düzenlemek turizmin yeni trendi oluyor. Birçok seyahat şirketi, filantropist turları programlarının içine katıyor, müşterilerine, gidilen yerlerde gönüllü iş fırsatlarını ve turistik gezileri biraraya getiriyor.
Volunteers Adventures
Volunteers Adventures şirketine göre, bu tür deneyimler sadece macera arayan üniversiteli gençlere değil, kariyerine ara vermek isteyen profesyonellere veya emekli olmuş, hayatına anlam katmak isteyen yaş ortalaması daha yüksek bir gruba da hitap ediyor. 11 Eylül, Asya'da olan tsunami ve Katrina kasırgası gibi felaketler insanlara yardımlaşmanın ne kadar gerekli olduğunu hatırlatıyor. Seyahat edenler, hayatlarının normal akışının dışına çıkıp farklı bir ortamda güçlüklerle uğraşarak daha güçlü hale geliyorlar.
Bu gönüllü turlar sayesinde, ortama bir turistin deneyimleyemeyeceği birçok yerel aktivite ve ritüele şahit olmak, birkaç günlüğüne orada bulunan bir yabancının ötesinde, o yerel gruba dahil olmak ve yardımlaşmak mümkün.
http://www.volunteeradventures.com/
Abercrombie & Kent
Abercrombie & Kent, dünyanın sayılı elit safari ve butik otel konaklamalarını organize eden bir şirket. Turlarına filantropik gezilerle gönüllü işleri getiriyor. Örneğin, Antartika'da küresel ısınma ile savaşmak için yaklaşık 5 bin 700 dolarlık, 2 haftalık bir tur programı düzenliyor. Turda katılımcılar, penguen kolonilerini görüyor, bilim istasyonunu ziyaret ediyorlar ve bölgede küresel ısınmaya etki eden faktörleri ölçümlemek için yardım ediyorlar.
http://www.abercrombiekent.com/travel_interests/philanthropic_journeys.cfm
Virtuoso
Yüksek kaliteli tur organizasyonlarına imza atan Virtuoso “hayata dönüş” adlı sloganı ile, kişinin en değer verdiği şeyi tur programına dahil ediyor. Kimilerine göre, en sevilen destinasyona kişisel bir seyahat için ideal paketi oluştururken, başkalarına göre, doğayla ve sevdikleriyle oluşturulan yeni anılar tercih ediliyor. Vietnam ve Kamboçya'nın etnik ve tarihi yapısını birleştiren turlar, bu kapsamda seyahat severlere sunuluyor.
Projects Abroad
Tüm bu filantropist gezilerin içerikleri oldukça değişken olmakla beraber, amaçları, gidilen yerlerdeki çevreye yarar sağlamak üzerine kurulu. Uluslararası platformda gönüllü işler organize eden Projects Abroad, birçok katılımcının finansal kriz dolayısıyla, topluma geri vermek için çaba harcadığını gözlemliyor. Kişiler kendinden daha kötü durumdakilere yardım etmek ihtiyacını duyuyor. Bu isteklerini, zaman ve bütçelerine göre, ister Moldova'da 2 hafta süresince futbol öğreterek, ister 3 aylık bir dönemde Nepal'de İngilizce öğretmenliği yaparak yerine getiriyor.
http://www.projects-abroad.org/
Sierra Club Outings
Sierra Club, yabani hayatı koruma üzerine Sierra Club Outings altında çalışmalarını sürdürüyor. Amerika genelinde yılda bin katılımcının dahil olduğu 80-90 servis turu düzenliyor. 27 bin çalışma saati ve 405 bin dolar değerinde iş gücü, her sene bu organizasyon sayesinde yerini buluyor.
http://www.sierraclub.org/OUTINGS/
i-to-i
Bu alanda 15 yıllık deneyime sahip i-to-i, seyahat edenlerin diğer kültürlerden insanlarla bağlantı kurmasını gönüllü projeler sayesinde gerçekleştiriyor. i-to-i, yılda 5 bin kişinin 30 ülkede 500 projede gönüllü işlerde görev almasını sağlıyor. Costa Rica'da deniz kaplumbağalarıyla çalışmak, Kenya'da AIDS'li yetimlere yardım etmek, Arjantin'de futbol antrenörlüğü yapmak veya Çin'de terracotta müzesinde staj yapmak, hayal olmaktan çıkıyor. Web sayfalarındaki form ile katılımcıların nerede, ne tür aktivitelerde ve ne süreyle gönüllü olabilecekleri konusunda tercih yapmasını sağlıyor. Programlarda, gönüllü çalışma ile turistik gezileri de birleştirmek mümkün. Gönüllü programlarını yabani hayat, ev yapma, öğretmenlik, toplum geliştirme, koruma, çocuklarla çalışma, spor koçluğu, veya uluslararası staj imkanları gibi kategorilerde sınıflandırıyor. Yabani hayatla içiçe olmak isteyen katılımcılar Güney Afrika'da aslanlarla, Malezya Borneo adasında orangutanlarla, Tayland'da fillerle, Doğu Afrika'da gorillerle, Çin'de Pandaları Koruma programında, Honduras'ta iguanalarla, Macchu Pichu'da develeri korumak için çalışabiliyor. Dünya ve doğanın insanlarla buluştuğu noktalarda kendi sınırlarını aşıp farklı bir dünya keşfetme şansına sahip oluyor. Doğal felaketlerin yıktığı yoksul aileler için kendi elleriyle yaşam alanları kuruyorlar. Staj imkanlarını oldukça geniş Honduras veya Hindistan'da gazete veya dergilerde gazetecilik deneyimi kazanma veya Peru'nun Lima kentinde arkeoloji stajı yapma imkanı sunuyor. Yaşamı değiştiren bir tatil deneyimi arayanları, dünyanın farklı yüzünü görmeye davet ediyor.
İbrahim Yolu Girişimi
2004'te İbrahim Yolu Girişimi, Hz. İbrahim'in ayakizlerini sembolize eden bir proje. Bu yol, içlerinde Türkiye, Suriye, Ürdün, Filistin, İsrail, Mısır, Lübnan, İran, Irak ve Suudi Arabistan'ın bulunduğu birçok kutsal toprağın ve dünya mirasının üzerinden geçiyor. Gönüllü seyahatleri, yoksullara yardım ve yerel halkı geliştirmenin yanında, belli bölgelere ve tarihi yollara sahip çıkan gruplar harekete geçiyor: Harvard Üniversitesi'nden Dr. Joshua N. Weiss ve büyüyen küresel destekçileri önemli bir fikirle yola çıkmışlar: Hz. İbrahim ve onu takip eden göçebelerin katettikleri 5000 km'lik yolu restore etmek istiyorlar.
İbrahim'in yolu insanlığı birçok alanda birleştiriyor:
1. Hz. İbrahim'in hikayesinden ilham alan bir yolculuğun dünya yolcuları tarafından yeniden keşfedilmesini sağlamak;
2. Sınırları geçmek, yeni dostluklar edinmek, adalet, inanç, saygı, arkadaşlık ve misafirperverlik gibi paylaşılan değerler oluşturmak;
3. Kudüs, Şam, Halep, Şanlıurfa, Harran ve Mekke gibi kültürel sitelerinin ortak buluşma noktasını yaratmak;
4. Bu bölgeyi ziyaret edenlerin yöre halkıyla gelenek, görenek ve kültürlerini paylaşabileceği ortak bir platform yaratmak.
İnsanlığın doğu-batı kutuplaşmasını net çizgilerle hissedildiği bir dönemde, böyle bir girişim bariyerlerin kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Bu bağlamda, bölgede sürdürülebilir turizm ve ekonomik gelişmenin hızlandırılacağının göstergesi oluyor.