Kur tarafında tansiyon azalmıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Eda Karadağ - İntegral Menkul Değerler Analisti

Koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından, erken seçimin gündeme oturmasıyla, Lira üzerinde oldukça sert hareketler yaşanmasına neden oldu. Ardından, erken seçimin ne zaman yapılacağı spekülasyonları gün geçtikçe artmaya başlarken, bugün Yüksek Seçim Kurulu merakla beklenen tarihi açıkladı.

1 Kasım 2015 günü Türkiye yeniden seçime gidiyor

1 Kasım gününe kadar ise, oluşturulması gereken “Geçici Bakanlar Kurulu” için, Başbakan Davutoğlu’na ikinci kez hükümeti kurma görevi verildi. Erken seçimin etkileri 1 Kasım gününe kadar kur üzerinde etkisini göstermeye devam edecektir. 7 Haziran’da yapılan seçimin ardından, Lira üzerinde negatif yönde sert tepkiler görülmüştü. Bu nedenle, 1 Kasım tarihinde yapılacak seçimin ardından, Lira üzerinde yine negatif yönde etkiler oluşabilir.

1 Kasım tarihine kadar açıklanacak olan veriler ikinci planda kalmaya devam edebilir

Bugün Türkiye’den reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı rakamları açıklandı. Ağustos ayına dair açıklanan verilerde Temmuz ayına göre bir düşüş olduğu göze çarpmakta. Kapasite kullanım oranı %1.1 puan azalarak %74.8 seviyesinde gerçekleşti. Reel kesim güven endeksi ise %1.7 azalarak 103.7 seviyesinde gerçekleşti. Açıklanan verilerin, Lira üzerinde etkili olmadığı görülmekte.

ABD Dolarına, Çin Merkez Bankasından doping geldi

Asya piyasasında Çin’den kaynaklı yaşanan endişeler, finans piyasalarını olumsuz etkilemesi nedeniyle bu haftaya oldukça hareketli başladık. Bugün ise, Çin Merkez Bankasından(PBOC) bir müdahale geldi. PBOC, 1 yıl vadeli borç alma ve borç verme faizlerinde 25 bp indirime gittiğini açıkladı. 1 yıl vadeli borç verme faizi %4.6’ya, 1 yıl vadeli mevduat faizi %1.75’e düşürüldü. Büyük bankalar için ayrıca zorunlu karşılık oranlarını da %18’e düşürdü. Çin’den gelen hamle sonrası, ABD Doları global piyasalarda güç kazanmaya başladı. Dolar endeksinde, 93.00’den 94.00 seviyesinin üzerine doğru ataklar geldiği görüldü.

Haftanın kalanında ABD’den açıklanacak veriler Dolar tarafında hareketliliğe neden olabilir

Temmuz ayına dair açıklanacak olan dayanıklı tüketim malları siparişleri verisi yarın açıklanacak. Tüketim ve harcamaya yönelik olarak açıklanan veride piyasaların beklentisi, %0.4 oranına düşüş yaşanması yönünde. Beklentiler dahilinde bir azalma görülmesi durumunda, ABD Doları üzerinde negatif bir baskı oluşturabilir.

Perşembe günü, ABD’de ikinci çeyreğe ait büyüme verisi açıklanacak. İkinci çeyrek ikinci okuması açıklanacak olan büyüme rakamında, %3.2 oranına büyüme kaydetmesi bekleniyor. İkinci çeyrek ilk okumada %2.3 olarak açıklanan rakam, piyasaların beklentisi doğrultusunda gelmesi durumunda ABD Doları üzerinde pozitif bir algı yaratabilir.

Cuma günü, ABD kişisel harcamalar verisi açıklanacak. Fed, enflasyondaki %2’lik hedefi açıklanacak olan bu veride takip ediyor. Cuma günü açıklanması beklenen veride, %0.2’den %0.4 oranına artış yaşanması bekleniyor. Beklenildiği gibi, bir artış görülmesi, ABD Dolarında değer kazancına neden olabilir.

USD/TRY paritesinde bu hafta yeni rekorlar test edilebilir mi?

USD/TRY paritesinde, 2.8850-3.0020 geniş bant aralığı göze çarpmakta. Parite şimdilik bu bant aralığı içerisinde denge arayışı içerisinde olacaktır. Geçtiğimiz haftadan bu yana, ABD Dolarındaki zayıf seyre rağmen kur tarafında yükselişin devam ettiği görüldü. Ancak, bugün Çin Merkez Bankasının etkisiyle, ABD Dolarında yaşanan yukarı yönlü hareketlilik, ilerleyen günlerde ABD’den açıklanacak olan verilerle devam ederse bu durum USD/TRY paritesinde ki yükselişe destekleyici olabilir. Haftanın geri kalanında, siyasi kanadından gelecek olan açıklamalar takip edilecek. İçeride siyasi tansiyon devam ettiği müddetçe kur tarafında yükselişini sürdürmeye devam edebilir. Döviz sepeti, 1.13 seviyesinin üzerinde seyirlerini koruyor. Sepet, 1.13 seviyesinin üzerinde ısrarlı duruşunu sürdürmeye devam ederse bu durum USD/TRY paritesinin yükselişine neden olmaya devam edecektir. Paritede, geniş bant aralığının üst seviyesi olan 3.0020 direncinin kırılması yeni rekor seviyelerin test edilmesine neden olabilir. Dolar endeksi, 95.00 direncinin üzerine ataklar gerçekleştirmesi durumunda, USD/TRY paritesinde yeni rekorlar test edilmesine yardımcı olabilir.

Dirençler: 2.9220 / 2.9350 / 2.9540
Destekler: 2.9045 / 2.8850 /2.8610

tablo-5634534.png

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Bu konularda ilginizi çekebilir