Kurban fiyatları artmayacak

Kurban Bayramı yaklaştıkça vatandaşı kurban ve et fiyatlarının artacağı endişesi sararken, yetkililer kurban fiyatlarının artış beklenmediğini söylüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Ali Karaca, Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısının 11 milyon 433 bin, koyunun ise 24 milyona ulaştığını belirterek, "İl müdürlüklerimize kurbanlıkla ilgili yazı gönderdik. Gelen cevaplara göre Anadolu'da sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut. Bayram öncesinde kurbanlık fiyatlarında artış beklemiyoruz" dedi.

Karaca, uygulanan tarım politikalarıyla Türkiye'de hayvan sayılarında önemli artış sağlandığını belirterek, bu yıl için hayvancılığa ayrılan bütçenin 1,7 milyar lira olduğunu ve bunun 1,4 milyar lirasının ödendiğini söyledi.

Islah çalışmalarıyla kültür ırkı çeşidinin yüzde 100 arttığını, verimliliğin, et ve süt üretiminin yükseldiğini vurgulayan Karaca, şöyle konuştu:

"TÜİK rakamlarına göre, büyükbaş hayvan sayısı 11 milyon 433 bin, koyun sayısı ise 24 milyona ulaştı. Koyun sayısı 2010'daki rakam olan 21 milyon 745 binden bu rakama geldi. Rakamsal olarak hayvancılıkta artış var ancak verimliliği de katarsanız çok daha farklı rakamlar karşımıza çıkacaktır. Bugün et ve süt verimi açısından bir büyükbaş, geçmiş yılların 3 hayvanına eşit. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nde soy kütüğüne kayıtlı dişi hayvanların süt verimleri, 6 tonlara geldi. Bu da bizim verimlilik açısından hayvancılıkta geldiğimiz noktaları gösteriyor."

Trakya için ithalata izin veriliyor

Karaca, Kurban Bayramı'na yönelik çalışmalarının sürdüğünü belirterek, kurbanlık hayvan ithalatının Trakya bölgesiyle sınırlı olduğunu bildirdi.

Trakya bölgesinin şap hastalığından arı hale geldiğini dile getiren Karaca, şöyle devam etti:

"Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Doğunun en büyük problemi şap. Uzun yıllar çalışmasıyla Trakya'yı ari hale getirdik. Anadolu'dan oraya hayvan geçmesini önlüyoruz. Hastalıktan ari hayvanların geçmesine izin veriyoruz. Anadolu'da üretici, önceden test yaptırır, hayvanlarında sorun olmadığını tespit ettirirse Trakya'da hayvan satabilir. Trakya'nın kendi hayvanı kendine yetiyor. İstanbul'un Trakya yakasında yaşayan bölümün ihtiyacını karşılamak için kurbanlığa ithalat izni veriyoruz."

Karaca, 2010 Ocak ayında 14,5 lira olan karkas fiyatının şu an ortalama 15,2 lira olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bir artış söz konusu değil. Burada yaptığımız planlamayla hem iç üretici hem de tüketicinin etini temin edecek politika takip ediyoruz. İl müdürlüklerimize kurbanlıkla ilgili yazı gönderdik. Gelen cevaplara göre Anadolu'da sıkıntı yok, elimizde yeteri kadar kurbanlık mevcut. Bayram öncesinde kurbanlık fiyatlarında artış beklemiyoruz. Anadolu'nun kurbanlık ihtiyacı yok. İthalata, hastalıktan ari olan bölgeyi tekrar hastalıklı hale getirmemek için izin veriyoruz. Bayram öncesinde üretici ve tüketici rahat edecek."

"Üretimi arttırıcı tedbirler alınmalı"

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu'da Türkiye'de kurban bayramı için yeterince et stoku olduğunu belirterek, tüketicilere 'spekülasyonlara kapılmayın' uyasında bulundu.

Hınıslıoğlu, Hınıslıoğlu, "İşletmeler hayvan dolu. Bunlar Kurban Bayramı için Türkiye'ye yeter. Kurbanlık büyükbaş hayvan fiyatları da bin 500 ile 5 bin TL arasında değişecektir. Etin fiyatı inişli çıkışlı bir seyir izliyor 20 ile 25 TL arasında değişiyor. Fiyatlarda geçen yıla göre uçuk farklar görülmüyor" dedi.

Geçen yıl bir kilo etin üretici tarafından 10-12 TL ye, bu yıl ise 12-15 TL arasında satıldığını kaydeden Hınıslıoğlu, tüketiciye gelene kadar fiyatın 25 TL'ye kadar yükseldiğini anımsattı.

Hayvan ithalatının cari açığı artırdığına dikkati çeken Hınıslıoğlu, "Hayvancılıktaki ithalatın yerine üretimi artırıcı tedbirlere ağırlık verilmelidir. Yerli üretim teşvik edilmelidir. İthalat, sektöre yeni kan oluşturup kısa vadede çözüm sağlasa da, uzun vadede cari açık sorunu oluşturuyor. Önemli olan kalıcı çözümler üretmektir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir