Küresel ekonomideki büyüme yavaşlayacak

IMF, ülke borçları piyasasında daha fazla sorun çıkma olasılığı bulunduğuna işaret etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHİNGTON- Uluslararası Para Fonu (IMF), "küresel ekonomideki büyümenin muhtemelen yıl sonuna doğru yavaşlayacağını" bildirdi.

IMF'nin bilgilendirme notunda, küresel ekonomideki toparlanmanın yavaşlamasından finansal sektördeki zayıflık ve bazı ulusal ekonomilerde güven krizini sorumlu tutularak, gelişmiş ülkelere bu sorunu halletmeleri için bütçe açıklarını azaltma çağrısında bulunuldu.

ABD emlak piyasasındaki kötüleşme gibi potansiyel risk unsurlarının durumu daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulunan IMF, ülke borçları piyasasında daha fazla sorun çıkma olasılığı bulunduğuna işaret etti.

Hükümetlere, daha az ihracata odaklanmaları ve iç talebi daha fazla teşvik için Asya'dakiler dahil gelişmekte olan piyasalarla ekonomilerini yeniden dengeye kavuşturması çağrısında bulunan IMF, gelişmiş ekonomilerin bütçe açıklarını azaltırken, ihracatı artırmaya ihtiyacı olduğunu vurguladı.

 

Yunanistan'a kredi onayı

IMF, Yunanistan için hazırlanan kurtarma kredisinin ikinci kısmında kendi payını serbest bıraktı.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, IMF'nin, gelecek hafta verilmesi amacıyla kurtarma kredisinin ikinci kısmı olan 9 milyar avroda kendi payının serbest bırakılmasına onay verdiğini açıkladı.

IMF, 9 milyar avro tutarındaki kredinin 2,5 milyar avrosundan, kalan 6,5 milyar avrodan ise Avro Bölgesi sorumlu bulunuyor.

IMF'den yapılan açıklamada da "Yunan yetkililer ekonomik programlarıyla güçlü bir başlangıç yaptılar ve onların kararlı uygulaması sonuç vermeye başladı. Haziran sonu itibarıyla bütün sayısal performans kriterleri karşılandı ve önemli yapısal reformlar planlananın önünde gidiyor" denildi.

Yunanistan, şimdiye kadar 110 milyar avro tutarındaki IMF ve Avro Bölgesi kurtarma kredisinin 20 milyar avrosunu aldı.

Bu arada, AB ve IMF denetçileri, Yunanistan'ın tasarruf önlemlerindeki ilerlemeyi gözden geçirmek amacıyla gelecek hafta Atina'da olacak.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir